Pareto sänker fastighetsbolag – ”Aktiemaknden har överdrivit”

Kurserna för vissa fastighetsaktier flyger lite för högt just nu och det är dags för en paus. Det skriver Pareto i en analys av sektorndär rekommendationerna justeras ner för ett antal fastighetsbolag.
Pareto sänker fastighetsbolag – ”Aktiemaknden har överdrivit” - borsen-aktier-analys-700_binary_6970170.jpg

Den svenska fastighetsmarknaden mår generellt sett bra skriver Pareto som inte ser några större orosmoln för sektorn. Vakanserna är låga och det finns inga större obalanser på hyresmarknaden. Under det första halvåret har likviditeten på marknaden för transaktioner varit hög, i kombination med starka resultat för det andra kvartalet har värderingen i sektorn skjutit i höjden.

”Men, fastighetssektorn är cyklisk till sin natur och vi menar att aktiemarknaden har överdrivit och extrapolerat för mycket på sista tiden”, skriver Pareto.

Värderingen definierat som det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) i förhållande till aktiekursen har historiskt för sektorn legat på en rabatt på 9 procent. Som jämförelse ligger den genomsnittliga värderingen baserat på estimaten för 2019 på ett premium på 23 procent.

Det gör att det finns anledning att vara försiktig menar Pareto som dessutom oroar sig för om de underliggande makroekonomiska faktorerna står säkert då dessa utgör nyckelantaganden för bedömningen rörande värdering på bolagsnivå.

Pareto sänker Castellum, Klövern, Kungsleden, NP3 och Sagax till sälj från tidigare behåll.

Catena, Diös, Fabege och Stendörren har sänkts till behåll från tidigare köp. Stendörren anses dock vara en ”oslipad diamant” med ”robust projektpotential” och här väljer Pareto att höja riktkursen till 150 kronor (141).

Favoriten i sektorn är Platzer med en värdering och projektpotential som fortsatt är attraktiv, skriver Pareto.

 

Kursutveckling sedan årsskiftet:

 

OMXS30: +12,6%

Sagax: +70%

Klövern: +68,3%

NP3: +56,6%

Diös: +53,7%

Platzer: +49,7%

Catena: +43%

Kungsleden: +41,4%

Stendörren: +40%

Fabege: +33,4%

Castellum: +28,7%

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets