Parlamentets talman: En konstitutionell skandal

Premiärminister Boris Johnsons planer syftar till att stoppa en debatt om brexit. Det sade parlamentets talman John Bercow på onsdagen, rapporterar BBC. Detta efter att Johnson bett drottningen att ajournera parlamentet till den 14 oktober.

Bercow sade att åtgärden är en ”konstitutionell skandal” och att det är uppenbart att syftet är att stoppa parlamentet från att debattera brexit och utföra sitt arbete.

Diane Abbot, Labours inrikespolitiska talesperson, kallade åtgärden för en ”kupp” mot parlamentet, för att få igenom en katastrofal brexit utan avtal.

Den konservativa ledamoten Dominic Grieve konstaterade att planerna gör det än mer brådskande att försöka få till en misstroendeomröstning mot regeringen.

”Jag tror att (en misstroendeomröstning) nu är mer sannolik, eftersom om det är omöjligt att stoppa en ajournering, så tror jag det blir svårt för folk som jag att behålla förtroendet för regeringen, och jag kan se att oppositionen vill lägga fram en sådan misstroendeomröstning”, sade han enligt Reuters.

Labourledaren Jeremy Corbyn kallade det ett hot mot demokratin.

”Jag är bestört över hänsynslösheten i Johnsons regering, som talar om suveränitet och ändå försöker att ajournera parlamentet för att undvika en granskning av sin dumdristiga plan för en brexit utan avtal. Det är skandalöst och ett hot mot vår demokrati”, sade han i ett uttalande.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.