Paul Milgrom och Robert Wilson tilldelas Ekonomipriset till Alfred Nobels minne

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går i år till Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson "för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat”.
Paul Milgrom och Robert Wilson tilldelas Ekonomipriset till Alfred Nobels minne - nobelpris-2020-900
Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien, presenterar årets Nobelpristagare i ekonomi under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien. Paul R Milgrom och Robert B Wilson delar på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Foto: Anders Wiklund / TT
”Årets ekonomipristagare, Paul Milgrom och Robert Wilson, har studerat hur auktioner fungerar. De har dessutom omsatt sina teorier i praktiken och utformat nya auktioner för varor och tjänster som är svåra att sälja på traditionellt vis, till exempel radiofrekvenser. Upptäckterna har gynnat säljare, köpare och skattebetalare världen över”, skriver Kungliga Vetenskapsakademin.

Prissumman, som är på 10 miljoner svenska kronor, delas lika mellan pristagarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco