Paul Singer: Kinas börskrasch är värre än finanskrisen

Hedgefondförvaltaren Paul Singer menar att börsfallet i Kina kan ha betydligt större följder än den amerikanska bolånekraschen. Det skriver Bloomberg.

Börserna i Kina har de senaste veckorna fallit ordentligt och de kinesiska aktiemarknaderna har sedan toppen 12 juni tappat nära 4 000 miljarder dollar i värde. Kinesiska myndigheter har gått in med tunga åtgärder för att stoppa fallet, men trots en återhämtning har marknaderna varit fortsatt skakiga. Under onsdagen föll börserna åter flera procent trots att siffror från landets statistikbyrå visade att BNP steg med 7,0 procent i det andra kvartalet.

Vid investerarkonferensen Delivering Alpha fick Paul Singer, grundare av Elliott Mangement, frågan hur han tror att kinas börsfall kan påverka andra marknader.

Han sade att kraschen kanske inte är stor nog att starta en storbrand på de globala marknaderna, men att ”det här är betydligt större än subprime”.

Även Bill Ackman, grundare av hedgefondfirman Pershing Square Capital Management, sade under konferensen att han ser det kinesiska börsfallet som ett betydligt större hot mot marknaderna än situationen i Grekland.

-Den kinesiska aktiemarknaden är en ganska märklig företeelse och en ganska skrämmande sådan, sade han.

Ackman ifrågasatte även pålitligheten hos de ekonomiska data som landets statistikbyrå går ut med och menade att han är oroad över bristen på transparens.

Jeffrey Gundlach, medgrundare av Doubleline Capital, jämförde den kinesiska aktiemarknaden vid Nasdaq under 1999 och 2000, då teknikbubblan sprack.

– Kina är alltför volatilt och dunkelt att investera i, sade han i en intervju med CNBC.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco