Pendeln svänger tillbaka för affärsjuristerna

De tidigare årens personaltillväxt, och höga konkurrens om unga talanger, bland de affärsjuridiska byråerna har nu avtagit nästan helt, visar Affärsvärldens branschrapport. Antalet biträdande jurister ökade bara med 0,5% i år, vilket är en försvagning jämfört med 2022 då tillväxten var 7,5%.
Pendeln svänger tillbaka för affärsjuristerna - Bild 1_1600x900 Ulrika Husmark, pressfoto, 2020, fotograf Angelica Lönnberg Gavazzeni
Ulrika Husmark, professionsanalytiker för jurister på fackförbundet Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni/Pressbild

I Affärsvärldens branschrapport om affärsjuristerna framkommer att rekryteringen mattats av markant från tidigare år. Antalet biträdande jurister står i princip still med en svag ökning på 0,5%. Under 2022 låg ökningen på 7,5%. Lågkonjunkutren gör nu att flera av de affärsjuridiska byråerna nu försöker parerar tillväxten.

Störst nedgång bland de stora byråerna står DLA Piper för, där antalet anställa sjunkit med 5% och antalet delägare sjunkit med 8% jämfört med förra året.

“Konkurrensen har blivit mer hanterlig. Sen är den alltid tuff om de bästa. Men med en vikande konjunktur så rör man inte lika mycket på sig”, säger Peter Näslund, verkställande partner.

Är det lättare att behålla anställda?

“Ja, och det är ett bra läge att revitalisera organisationen.”

Peter Näslund är verkställande partner vid DLA Piper. Foto: Pressbild.

Hur kommer det sig att ni minskar i antalet jurister när tillväxten håller i sig?

“Transaktionssidan är ju ganska resurskrävande. Det är många personer som krävs där. Det är väl det som har balanserat.”

Debiteringen hotas av digitaliseringen

Men just jurister borde inte känna någon större oro på arbetsmarknaden, enligt Ulrika Husmark, professionsanalytiker för jurister på fackförbundet Akavia.

”Generellt sett är jurister mindre känsliga för konjunktursvängningar. Konsultbranschen är den sektor som främst indikerar svängningar i konjunkturen, och där har vi inte sett några signaler om nedgång än”, säger hon.

Ulrika Husmark, professionsanalytiker för jurister på fackförbundet Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni/Pressbild

Istället ser Akavia andra påverkansfaktorer inom juristbranschen där digitaliseringen står för en stor förändring. Med digitaliseringsverktyg som till exempel AI-botar ersätts en stor del av de enklare arbetsuppgifterna som biträdande jurister tidigare fått göra i början av karriären.

”Som nyexaminerad kan det bli så att man måste gå in på en mer kvalificerad tjänst istället för att få en upplärning på en byrå”, säger Ulrika Husmark.

Hon tror också att organisationsstrukturen på sikt kan komma att förändras. Från att ha en pyramidformad organisationsstruktur med få delägare kan själva botten komma att dras åt.

”Hela debiteringsmodellen där arbetet faktureras på timmar kommer att ändras. När arbetsuppgifterna effektiveras och kan göras på snabbare sätt digitalt faller hela debiteringsmodellen. Då måste byråerna hitta andra sätt att visa sitt värde och ta betalt”, säger Ulrika Husmark.

Studenter scannas tidigt

På juridiska fakulteten vid Lunds universitet har det inte märkts av någon oro kring att affärsjuridikbyråer hållit igen på rekryteringarna.

”Intresset för affärsjuridik och skatterätt är lika stort som vanligt, även vad gäller examensarbete”, säger Patrik Lindskoug, vicedekan på juridiska fakulteten vid Lunds universitet.

Patrik Lindskoug, vicedekan på juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona/Pressbild

Han har under de senaste åren noterat att byråerna haft en intensiv rekryteringskampanj för att locka de bästa studenterna.

”De har haft en tämligen aggressiv rekryteringsinriktning, samtidigt som vi fått höra att vi utbildar för få affärsjurister”, säger Patrik Lindskoug och fortsätter:

”Att rekryteringstakten nu gått ned är kanske en återgång till normalläget. Det kan ju bero på pensionsavgångar och konjunkturen, men det kan vara att pendeln slår tillbaka mot det mer normala”, säger han.

Antal jurister – Topp 15

# Byrå Antal jurister Förändring
1 Mannheimer Swartling 346 1%
2 Vinge 299 3%
3 Setterwalls 199 14%
4 Lindahl 186 4%
5 DLA Piper ¹ 153 −5%
6 Delphi 147 13%
7 Wistrand 142 −2%
8 MAQS 138 13%
9 Roschier ¹ 128 1%
10 Cederquist 109 −2%
11 Baker McKenzie ¹ 88 5%
12 Gernandt & Danielsson ¹ 77 −4%
12 Hannes Snellman 77 −11%
12 Cirio 77 10%
15 WSA 72 −4%

* 1) Brutet räkenskapsår 22/23

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB