Per Bolund varnar för Facebooks kryptovaluta

Facebook avser lansera sin kryptovaluta libra nästa år. Men finansmarknadsminister Per Bolund höjer ett varningens finger.

– Som användare skulle jag råda människor att inte göra för stora satsningar och ha för mycket pengar i den här typen av virtuella valutor för det är stora risker förknippade med dem, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Sveriges Radio om den kryptovaluta som sociala mediebolaget Facebook avser lasera 2020.

Libra, som kryptovalutan kallas, kommer att vara kopplad till en korg med riktiga valutor och därför inte bli lika volatil som exempelvis bitcoin. Det kommer heller inte gå att spekulera i valutan på samma sätt. Per Bolund är ändå kritisk till att valutan är kopplad till just Facebook.

– Skulle förtroendet för Facebook gå väldigt snabbt nedåt så kan ju det också gå ut över den här valutan som de nu försöker lansera, säger Per Bolund till Sveriges Radio.

Samtidigt har kryptovalutaprojektet redan mötts med avoghet bland politiker i USA. Facebook har kallats för att vittna inför senatens bankutskott i ett förhör den 16 juli. Anledningen är Facebooks kritiserade hantering av användardata de senaste åren.

Libra tros kunna bli en utmanare till Swish, Klarna och andra fintech-bolag. Projektet backas av ett antal storbolag, bland annat Spotify, Visa, Mastercard och Uber.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här