Per Jansson: Kronförstärkningen inget större bekymmer

Kronans snabba förstärkning är i dagsläget inget större bekymmer men löneökningstakten får inte bita sig fast på den senaste tidens låga nivåer. Det säger vice riksbankschef Per Jansson till Dagens industri.
Riksbankens Per Jansson
Vice riksbankschef Per Jansson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Per Jansson välkomnar Federal Reserves nya målformulering, som kommer att diskuteras också på Riksbanken.

Per Jansson kommenterar också tillväxten som man för ett par månader sedan trodde skulle vara ännu sämre än vad den är. Han säger också att de flesta bedömarna är inställda att det ska bli ett slags V-återhämtning, men han utesluter inte ett W.

”Under alla omständigheter kommer det att ta ganska lång tid innan vi är tillbaka till den BNP-nivå som gällde innan corona. Enligt vår prognos från juli dröjer det till årsskiftet 2021/2022.”

Gällande kronan som har stärkts kraftigt under det senaste halvåret tycker han att situationen ändå ser bättre ut.

”Kronan är en viktig bestämningsfaktor för inflationen. Men det finns andra också. Vi tittar på inflationsutvecklingen som helhet. När vi tidigare år har kommenterat växelkursen så var läget ganska annorlunda. Då hade vi haft låg inflation under många år och ECB vidtog mycket åtgärder, som då var helt nya och med oklar påverkan på oss. Oron då var en annan. Situationen nu är bättre”, säger Jansson till Di.