Per Jansson tveksam till decemberhöjning

Vice riksbankschef Per Jansson är tveksam till idén att höja reporäntan i december. Det sade han vid ett anförande hos Finansbolagens Förening på fredagen.

“December är alldeles för tidigt. Inflationen ligger kvar under målet i våra prognoser till 2022 och det är svårt att se några uppåtrisker för inflationen, som skulle kunna skapa problem”, sade han.

Dessutom har inflationsförväntningarna trendat nedåt, vilket är oroande, och Riksbanken skulle med en höjning gå åt motsatt håll mot andra centralbanker, som Federal Reserve och ECB.

“Det har aldrig hänt tidigare”, sade Per Jansson och uttryckte oro för vad det skulle kunna leda till.

“Än så länge har det dock gått bra”, tillade han.

Han påpekade att han motvilja mot en höjning i december är en “tajmingfråga” och att han ser framför sig en höjning vid en senare tidpunkt.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här