Per-Ola Rosenqvist lämnar Plexian och Intellego – misstänkt för grovt insiderbrott

Företagsledaren Per-Ola Rosenqvist lämnar sina uppdrag som styrelseordförande i fintechbolaget Plexian samt som styrelseledamot i teknikbolaget Intellego, enligt två separata pressmeddelanden.
Balder insider collector
Foto: Johan Nilsson / TT

I båda fallen hänvisas avhoppet till personliga skäl. Beskedet kommer i samband med att Dagens industri publicerat en artikel där det framgår att Per-Ola Rosenqvist misstänks för grovt insiderbrott kopplat till medicinteknikbolaget Sensodetect.

Per-Ola Rosenqvist har tidigare varit ordförande i Sensodetect och ska ha gjort en bruttovinst på cirka en halv miljon kronor på insiderinformation om ett distributionsavtal som bolaget tecknade med ett kinesiskt bolag i december 2020. Aktien steg 55% samma dag som avtalet tillkännagavs.

Förnekar brott

Enligt Di:s uppgifter är Per-Ola Rosenqvist sedan i maj förra året misstänkt för grovt insiderbrott samt har delgivits misstanke om näringsförbud och företagsbot. Per-Ola Rosenqvist själv förnekar brott.

”Han är förvånad över att åklagaren inte har lagt ned förundersökningen. Han har ägt aktier i Sensodetect under många år och de kompletterande köp han gjorde under vintern 2020 är affärsmässigt motiverade och baseras enbart på publik information. Min klient var således inte primär insider vid handelstillfället och han har inte heller fått ta del av någon insiderinformation”, skriver PO Rosenqvists försvarare Kristoffer Ståhl.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.