Peter Carlsson om sitt största misstag: ”Väntade på att ketchupflaskan skulle släppa”

Grundaren Peter Carlsson lämnar som VD. Till Afv säger han att Northvolt har varit i ett "production hell" som de nu är på väg ut ur. Han kommenterar nu miljonerna han tjänat, och uppger också att Skellefteå-fabrikens hastiga uppskalning var hans största misstag under tiden som VD. "Den här gången satt vi lite för länge och väntade på att ketchupflaskan skulle släppa."
Peter Carlsson om sitt största misstag: ”Väntade på att ketchupflaskan skulle släppa” - Peter Carlsson som VD för Northvolt
Peter Carlsson möter pressen efter att ha beskedet att han lämnar som VD för Northvolt. Foto: Foto: Christine Olsson / TT

I åtta år har grundaren Peter Carlsson varit ansiktet utåt för Northvolt – men också för den gröna omställningen i norr.

Nu kliver han av och det på en pressträff på fredagsmorgonen, där han talade om en “otroligt emotionell dag”. Han kommer dock fortsätta som styrelseledamot och senior rådgivare för bolaget.

Avgången kommer i samband med att batteritillverkaren ansöker om rekonstruktion genom ett Chapter 11-förfarande i Texas, USA.

Enligt dokumenten hade Northvolt endast drygt 300 Mkr kvar i kassan, vilket hade räckt för att driva verksamheten vidare i en vecka.

Var ett krav från finansiärer att du skulle avgå i samband med Chapter 11?

“Nej, det var inget krav”, säger Peter Carlsson till Affärsvärlden efter pressträffen.

“Ett drömjobb”

Peter Carlsson kommer att fortsätta som styrelseledamot och senior rådgivare åt Northvolt.

Vem hade du gärna sett som VD?

“Det är en jättebra fråga, vem som skulle vara den perfekta VD:n? Men det är klart att jag vill att vi hittar en stark kandidat med djup kunskap om industrin, stark energi och som kan driva den här kulturen vidare.”

Kommer någon vilja ha det här jobbet?

“Jag tror för många att det här faktiskt är ett drömjobb. Även om startpunkterna är lite tuffare kan jag inte tänkte mig ett mer spännande jobb än att sitta i mitten av den gröna omställningen, vilket det här jobbet möjliggör.”

Chapter 11: “Ingen walk in the park”

För SAS tog Chapter 11-förfarandet 20 månader. Ni vill vara klara under det första kvartalet nästa år. Är det en realistisk tidsplan?

“Vi tror det. SAS rekonstruktion var mer omfattande. Vi har tillsammans med de rådgivare vi har i processen faktiskt bedömt att det är realistiskt och möjlig att genomföra på den här tiden. Det kräver mycket förberedelse, en väldigt stark exekvering av teamet och givetvis support av alla stakeholders i bolaget.”

“Vi tror att det är möjligt. Det är givetvis ingen walk in the park att genomföra det på den tiden. Men vi har varit under tidspress förut.”

17 långivare i finansieringen

Genom ansökan om Chapter 11 får Northvolt tillgång till ny finansiering om 245 miljoner dollar (drygt 2,7 miljarder kronor). Scania, som står för 1,1 miljarder kronor, är den enda finansiären som Northvolt har gått ut med.

Vilka är de andra? 

“En del är finansiering från Scania, ungefär 1 miljard, och den andra är långivarna som möjliggör ytterligare finansiering genom att släppa upp låsta accounts.”

Vilka då?

“Det är 17 långivare i den här finansieringen, så där ligger grundfinansieringen.”

Sålde aktier

Du sålde aktier för 200 Mkr häromåret medan miljarder av pensionsspararnas pengar nu riskerar att brinna inne. Hur ser du på det idag?

“Det finns ett par olika aspekter. Det ena är att jag inte sålde för 200, det var mindre, men det spelar mindre roll. Det andra är att jag gjorde det i ett skede för fyra år sedan och med mindre än 5% av mitt innehav i bolaget.”

“Jag gjorde det när det fanns en väldigt stark efterfrågan på de här aktierna. I det läget var det en överenskommelse som jag hade med övriga aktieägare. 95% av mitt innehav i Northvolt ligger kvar och där är jag i samma situation som alla andra aktieägare.”

Största misstaget

Vad har varit ditt största misstag om du blickar bakåt?

“Det är klart att jag har funderat på det här många gånger, vad kunde vi ha gjort annorlunda? Och vi byggde en väldigt integrerad, ambitiös plan kring hur vi skulle skala upp. Vilket långsiktigt fortfarande är nödvändigt för bolaget att nå en viss volymnivå. Det är en verksamhet som kräver skala.”

“Men när det gick lite grus i maskineriet kring uppskalningen av cellproduktion i Skellefteå, borde vi ha dragit i bromsen lite tidigare. Det får jag ta på mig som ytterst ansvarig.”

Northvolt har tidigare haft flera situationer under åren där bolaget väntat på en eller flera flaskhalsar, berättar Peter Carlsson.

“Vi hade en väldigt liknande situation i Northvolt Labs när vi startade upp i Västerås, där vi kämpade och kämpade och satte alla resurser på att få det att rulla – och så julen 2020 så släppte flaskhalsen. Det var som en ketchupflaska. Den här gången satt vi lite för länge och väntade på att ketchupflaskan skulle släppa i Skellefteå.”

Efter alla produktionsproblem som varit i Skellefteå, bedömer Peter Carlsson att de är på våg ur dem.

“Jag tror ändå att om man pratar om production hell (produktionshelvete, reds. anm.) – och det är production hell att starta upp stora fabriker – att vi är är på väg ur det. Och vi är på väg upp i en ny fas för bolaget.”

Läs mer:
Ägarna efter Northvolts Chapter 11-besked: ”Vägen framåt inte utstakad”

Peter Carlsson kliver av som VD för Northvolt: ”Har inte fått sparken”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.