Peter Malmqvist: Börsen backar i år – tror på ganska mycket dramatik

Det kommer bli "ganska dramatiskt" på börsen senare i år, säger den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist till SVT.
Peter Malmqvist tror att börsen backar i år.
Peter Malmqvist tror att börsen backar i år.

Den oberoende analytikern Peter Malmqvist tror att börsen faller mellan 5-10% under 2022. Det säger han till SVT.

Den rutinerade analytikern har ofta uttalat sig negativt om börsen och dess framtidsutsikter. Nu säger han att han tror på ”ganska stor dramatik under hösten”.

”Går man och oroar sig över sina aktieplaceringar så bör man agera. Då kan det vara bra att sälja 10-20%, för man blir lite lugnare”, säger Malmqvist till SVT.

Den som inte oroar sig kan istället låta aktierna ligga orörda i portföljen, anser han. Detta eftersom ”det är otroligt svårt att hoppa i ur och en marknad och försöka träffa toppar och hitta bottnar”.

Spararna köper Tesla och SBB: ”Aktierna som gick som skållade troll i fjol tar stryk”

PRIVATPERSONER SER KÖPLÄGEN PÅ BÖRSEN

Vad privatspararna tror om utvecklingen på börsen under 2022 står skrivet i stjärnorna – men här och nu trycker de på köpknappen. Det säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson till Affärsvärlden under tisdagen.

”Trots det turbulenta marknadsklimatet är det många av våra kunder som befinner sig på köpsidan. Det är en god aktivitet och stora nettoköp just nu”, säger Andersson.

Även fondspararna är köpsugna just nu:

”Vi ser stora nettoköp bland fondspararna och då har vi inte ens räknat med månadens köp i form av månadssparande ännu”, säger han.

REKORD FÖR FONDSPARARNA

På tal om fondsparare så blev 2021 ett nytt rekordår, enligt färska siffror från Fondbolagens förening. Vid utgången av året uppgick den samlade fondförmögenheten till 6 951 miljarder kronor. I runda slängar ökade fondförmögenheten med närmare 1 500 miljarder kronor under fjolåret. Du kan läsa mer om detta genom att trycka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.