Pfizers VD: Omikronspecifikt vaccin kommer vara redo i mars

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizers VD Albert Bourla förklarade att bolaget kommer ha ett omikronspecifikt vaccin klart i mars och att företaget redan tillverkar doser. Det uppgav Pfizer-chefen till CNBC.
En spruta laddas med Comirnaty vaccin från Pfizer-BioNTech.
En spruta laddas med Comirnaty vaccin från Pfizer-BioNTech. Foto: Johan Nilsson / TT
Emellertid anslog Bourla att det inte är tydligt hur stor behovet är för ett sådant vaccin, men att Pfizer kommer att ha doser klara efter att vissa länder efterfrågat det så snart som möjligt.

Data från en studie från Storbritannien visade att Pfizers och Modernas vacciner endast är cirka 10% effektiva för att förhindra symtomatisk infektion från omikron 20 veckor efter den andra dosen. Dock gav de två doserna bra skydd mot allvarlig sjukdom. Vidare påvisades att tilläggsdoser var upp till 75% effektiva för att förhindra symtomatisk infektion.

I december uppgav Anthony Fauci, medicinsk rådgivare till USA:s president, att det inte finns ett behov av ett omikronspecifikt vaccin då tilläggsdoser redan fungerar väl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.