Philip Morris och Altria avslutar fusionssamtal – stiger i förhandeln

Philip Morris och Altria avslutar sina fusionssamtal, skriver tobaksbolagen i ett pressmeddelande.

Efter beskedet steg Philip Morris och Altria 6 respektive 2 procent i den amerikanska förhandeln. I Stockholm vände Swedish Match från minus till plus 0,6 procent på en i övrigt sjunkande börs.

Enligt pressmeddelandet har Philip Morris och Altria efter noggrant övervägande kommit fram till att fokus ska ligga på att lansera IQOS i USA som en del av deras ”gemensamma intresse att uppnå en rökfri framtid”.

IQOS är en tobaksprodukt som värmer upp tobaken utan att röka den. Enligt bolagen är produkten mindre ohälsosam än vanlig rökning.

Philip Morris ligger bakom IQOS men Altria har försäljningsrättigheterna på den amerikanska marknaden och betalar en royalty för detta. Altria har även en tydlig position på den amerikanska snusmarknaden sedan bolaget för några år sedan förvärvade US Tobacco.

Altria verkar dessutom på USA-marknaden för tobaksfria nikotinprodukter, en marknad där Swedish Match håller på att expandera med sin produkt Zyn. Altria köpte nyligen en kontrollpost i det schweiziska tobaksbolaget Burger Söhne som bland annat innebär att Altria kommer att utöka USA-distribution för Burger Söhnes tobaksfria nikotinprodukt On.

Fusionssamtalen mellan Philip Morris och Altria bekräftades av parterna i slutet av augusti efter att media gjort gällande att en sammanslagning diskuterade. Altria knoppades av från Philip Morris för tio år sedan.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.