PLACERINGAR: Aktieindikatorn

Mars månad är snart halvvägs men fortfarande anländerbokslutskommunikéer, om än i allt mindre mängd.

Transportföretaget BTL:s resultat före skatt och reavinsterrasade med 82 procent 42 miljoner kronor. Resultatet tyngs avavvecklingskostnader för charteravtal i Frontlines så kalladeOBO-pool på 94 miljoner kronor. BTL har sålt hela sitt innehav iFrontline. Affärsvärldens prognos för innevarande år är 0,80kronor per aktie.

Etableringen av en anläggning för produktion av dialysprodukteri Ronneby blev dyrare än Althin hade räknat med. Företagetrapporterade i förra veckan att utfallet för 1996 stannade på 4,30 kronor per aktie, vilket är ett tapp med 57 procent jämförtmed i fjol. Resultateffekten av investeringarna i väntas först1998. Affärsvärlden sänker prognosen för 1997 med drygt en kronatill 7,50 kronor per aktie.

Incentive, som genom Gambro också är verksamt inom dialysområdet,redovisade en resultatsänkning efter finansnetto men förereavinster (från försäljningen av SEV) med 30 procent. Prognosenför 1997 är 30 kronor per aktie efter 35 procents skatt.

Handelsföretaget Sandblom & Stohne infriade förväntningarna ifjol. Omsättningen minskade visserligen med ett par procent tilldrygt 800 miljoner kronor, men vinsten steg ett par procent till45 miljoner, eller 5,8 kronor per aktie. Affärsvärldensvinstprognos för 1997 har justerats ned till 6,50 kronor peraktie. Orsaken är att efterfrågan från industrin har mattats.

Elgrossisten Skoogs redovisar ett uselt resultat på grund avproblem i den tyska verksamheten. Läs mer om rapporten på sidan58. I Indikatorn är prognosen per aktie 3,60 kronor för 1997 och5 kronor för 1998. Båda prognoserna har sats inom parentes,vilket indikerar att det råder stor osäkerhet. Ett skäl är attdet fortfarande är oklart huruvida Dahls tar över Skoogs VVS–rörelse sedan konkurrensverket genomför särskild granskning.

Pricer genomför en nyemission med företrädesrätt för aktieägarnasom inbringar drygt 200 miljoner kronor. JEK/aktie uppgårdärefter till 26 kronor per aktie.

Rättelse:

I förra veckans Aktieindikatortext uppgavs att Segerström &Svensson genomför en riktad emission till Ericsson som betalningför Ericssons mekanikenhet i Kristianstad. Det är fel,emissionen riktas till Segerström & Svenssons aktieägare ochlikviden används som delbetalning för Ericssons mekanikenhet iStockholm. Siffrorna i Indikatorn är rätt.

Emissioner & noteringar

Spelföretaget Cherryföretagen noteras på SBI-listan den 20 mars.Kraftföretaget Gullspång skall göra en nyemission på 1,5miljarder kronor, meddelade företaget i samband med attbokslutskommunikén för 1996 presenterades. Villkoren föremissionen kommer att fastställas i början av maj.

Färjerederiet Nordic Trucker Line, NTL, noteras på SBI:s lista ibörjan av april. Inför noteringen gör rederiet en nyemissiontill allmänheten på 32 miljoner kronor. Rederiet skall drivaroro-trafik mellan Sverige och Ryssland. Initiativtagare tillNTL är bolaget First Maritime Partner, bakom vilket står blandandra Gustaf Myrsten och Björn Kårfalk, och företaget LeningradImpex, S:t Petersburg.

Dataföretaget PC Express noteras den 2 april på SBI:s lista. Isamband med detta gör företaget en nyemission till allmänhetenom drygt 20 miljoner kronor. PC Express säljer dataprodukter viapostorder.

Styrelsen för Taurus Petroleum vill genomföra en nyemission påca 32 miljoner kronor med företrädesrätt för aktieägarna.

Nedflaggning

Akzo Nobel. Securum har för 7,9 miljarder kronor sålt 7,26miljoner aktier, motsvarande 10,2 procent. Köpare är utländskainstitutioner. Efter försäljningen kontrollerar Securum 3procent av aktierna i Akzo Nobel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.