Placeringschef: Attraktiva värderingar på svenska småbolag

Finska kapitalförvaltaren Evli grundades 1985 i Helsingfors och har varit noterade på Helsingforsbörsen sedan 2015.
Placeringschef: Attraktiva värderingar på svenska småbolag - NASDAQ Stockholmsbörsen
Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Tidigare i år vann man priset som främsta fondhus i Finland under Morningstar Awards 2023 samt främsta mindre fondhus i Norden under Lipper Fund Awards 2023 och idag förvaltar man cirka 17,1 miljarder euro.

Finwire har träffat Evli Fund Managements placeringschef Mikael Lundström som bland annat ser goda utsikter framöver för svenska småbolagsmarknaden.

”Den är så otroligt billig. Både nordiska småbolag men också svenska småbolag har tagit en ordentlig smäll. Nordiska aktiemarknaden har varit ganska dålig och sen har ändå småbolagsmarknaden gått ännu sämre”, säger Lundström.

Både centralbankernas räntehöjningar och kronans svaghet har varit faktorer som bidragit till att det har varit relativt svag efterfrågan på marknaden.

Förvaltaren pekar på att svenska småbolag har varit en av de främsta tillgångsklasserna att exponera sig mot de senaste 20 åren.

”Det har kommit en konstant ström av bolag som vuxit från ganska små till stora, det har funnits en väl fungerande kapitalmarknad, men även stabila bolagsledningar och ägare. Vi ser inga tecken på att det här inte skulle fortsätta även framöver”.

Geopolitisk oro, ränteläget och den svaga kronan har pressat värderingarna för svenska småbolagsaktier under det senaste året men Lundström menar att det finns flera bra case på marknaden för tillfället.

Bland annat lyfter man fram Tobii Dynavox, NCAB och SSAB.

Även om ekonomin inte går superstarkt tror förvaltaren inte på någon hårdlandning för ekonomin med kraftigt stigande arbetslöshet. Den svaga kronan stöttar samtidigt upp exportindustrin och man tror inte att ekonomin kommer att gå in i en recession. Om bostadspriserna börjar stiga något igen tror man att hushållens förtroende kommer att komma tillbaka rejält.

”Eftersom att det inte går mot det sämre hållet på den här nivån börjar det samtidigt byggas upp ett positivt momentum i marknaden. Samtidigt har den nordiska marknaden generellt sett varit svag och därför bör det finnas god efterfrågan om riskviljan kommer tillbaka”, menar Lundström och fortsätter:

”Eftersom marknaden är så pass billig som den är, så är det inte så mycket som måste gå åt rätt håll för att det ska vända”.

Evli har sedan en månad tillbaka gått över till en övervikt mot aktier i sin globala allokering. Mikael Lundström lyfter huvudsakligen fram tre fonder från Evli med exponering mot svenska småbolag. Dessa tre är Evli Swedish Small Cap, Evli Nordic Small Cap och Evli Nordic.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.