Portföljen köper i het bransch

Portföljens bolag överraskar åt båda håll i rapportfloden. Vi tar hem en vinst och köper nytt.

Rapportperioden är i igång för fullt och det övergripande intrycket lutar åt det positiva hållet. Aktiva portföljen tappade 0,3 procent samtidigt som index steg 1,1 procent.

Störst överraskning stod Betsson för och vinsten blev hela 24 procent bättre än väntat. Aktien rusade 10 procent vilket drog med sig Unibet, som steg 5 procent förra veckan. Unibet rapporterar på onsdag i nästa vecka och det finns goda möjligheter till en rapport med hög vinsttillväxt.

Bäst utveckling i portföljen i förra veckan hade Transcom som steg med 10 procent efter en rapport mycket bättre än väntat. Efter två svaga rapporter blev den tredje en vändpunkt och aktien rusade med 7 procent rapportdagen på den för bolaget starka rörelsemarginalen 5,3 procent under kvartalet.

Med tredje kvartalet i bagaget är bolagets finansiella mål om 5 procent inom räckhåll för helåret 2017 enligt vår bedömning. En fortsatt uppvärdering ligger därför i korten och det finns stor potential kvar i aktien.

Även Getinges rapport mottogs positivt och aktien steg 6 procent på rapportdagen. Medicinteknikföretaget luftade för första gången planer på att spinna loss ett av affärsområdena, det minsta, för att separatnotera det. Glädjen varade dock bara en dag och aktien snuddar nu vid tvåårslägsta. Även om aktien riskerar att vara sval kortsiktigt visar Getinge ett växande rörelseresultat och vi bedömer att aktien trots allt bör ha nått sin botten kring dessa nivåer. P/e15 på nästa års prognos ger stöd.

Telia föll initialt på sin rapport i fredags men stängde på plus efter en rapport ungefär som förväntat.  Dock flaggade Telia för vissa förseningar vid försäljningen av tillgångar i Eurasien. Mycket negativt är dock mer än väl inprisat i aktien och vi gillar de defensiva kvaliteterna, inte minst direktavkastningen på 5,3 procent.

Qliro agerade sänke i portföljen och backade med 12 procent i veckan efter ännu en sämre rapport än väntat och nya förluster. Med en fortsatt usel utveckling i Lekmer, förändrade redovisningsprinciper och stillastående utveckling i de flesta segmenten är intrycket ljummet, även för innevarande kvartal. Mycket omställningsarbete återstår för den nya vd:n. Aktien riskerar att vara ljummen den närmaste tiden. Vi tar därför hem vinsten på 6,4 procent.

E-handelspengarna väljer vi att placera i Autoliv, som har backat med 10 procent sedan förra rapporten. Det är stark konjunktur inom fordonsindustrin och förväntningarna är inte särskilt höga på Autoliv. Dessutom pågår förhandlingar (ej med Autoliv) om övertagande om största konkurrenten Takata samtidigt som det finns uppgifter om konkurs för Takatas verksamhet i USA. Det är i grunden positivt för Autoliv. Aktien handlas till p/e 14,5 på 2017 års prognos, vilket är attraktivt. Köpläge inför rapporten på torsdag.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här