Positiv börsöppning väntas

Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagens handel uppåt enligt vad terminen för storbolagsindex visade inför börsöppningen. Utöver fortsatt fokus på vad som händer i handelsrelationerna mellan USA och Kina riktas också blickarna mot fredagseftermiddagens jobbsiffror i USA.

“En svag siffra i eftermiddag skulle få tillbaka recessionsoron men samtidigt också öka förväntningarna om fler Fed-sänkningar”, skriver SEB i ett morgonbrev på fredagen.

Vidare fortsätter Opec-mötet i Wien.

Terminerna för de ledande Europabörserna låg på plus inför fredagens öppning. Runt klockan 8.30 hade tyska DAX index stigit 0,3 procent och Parisbörsens CAC40 med 0,5 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en uppgång på 0,3 procent. Även för USA-terminerna var det plusnoteringar på morgonen svensk tid.

Börserna i New York handlades med små rörelser på torsdagen och de ledande indexen stängde på plus 0,1-0,2 procent. I Asien har börserna mestadels gått upp på fredagen.

Det finns inte så mycket konkret att gå på om handelsförhandlingarna mellan USA och Kina, förutom det faktum att deadline den 15 december kommer närmare. Det är då Trump-administrationen flaggat för tullar på återstående importvaror från Kina, knappt 160 miljarder dollar.

USA-presidenten Donald Trump sade under torsdagen att USA har “väldigt bra samtal” med Kina och att “något kan hända” angående en lösning innan den 15 december.

Oljepriset har på morgonen legat kring oförändrade nivåer eller svagt ned efter att ha klättrat dagen före, dock tappade uppgången kraft under kvällen. Opec-delegaterna lämnade Wien-mötet utan avtal på torsdagen, även om de i princip tycks eniga om en ytterligare produktionsbegränsning om 500.000 fat per dag. På fredagen fortsätter Opec-mötet inom den vidare gruppen Opec+, som består av Opec och en rad andra länder, däribland Ryssland.

Ett par vinstvarningar har kommit, auktionsfirman Lauritz.com nu på morgonen och e-handlaren Sportamore efter börsstängning i går.

Sportamore spår att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet och helåret 2019 inte längre kommer att förbättras jämfört med 2018. Även om november och Black Friday-veckan hade bättre utveckling kunde det inte i tillräcklig omfattning kompensera för kvartalets inledning, enligt Sportamore.

Lauritz.com sänker sin prognos för helåret och spår nu att intäktstillväxten blir mellan 0 procent och -2 procent, jämfört med tidigare +5 procent till +7 procent. Auktionsfirman pekar på en mer konkurrensutsatt marknad och att de Fine Art-auktioner som ägde rum under den sista veckan av november och i december inte nådde upp till förväntningarna.

Teckningskursen i den riktade nyemission som forskningsbolaget Camurus aviserade efter börsens stängning på torsdagen blev 82 kronor. Senast betalt på torsdagen var 89:50 kronor. Även Xspray Pharma har gjort en riktad emission och där var teckningskursen 73 kronor. Aktien slutade på 78 kronor på torsdagen.

Amerikanska Biogens presentation vid den vetenskapliga kongressen CTAD gav blandade reaktioner bland analytikerna. Svenska Bioarctics läkemedelskandidat Ban2401 utvecklas liksom Biogens aducanumab mot Alsheimers sjukdom.

På rekommendationsfronten har SEB Equities inlett bevakning av forskningsbolaget Oncopeptides med köpråd och riktkurs 149 kronor.

SAS kommer med trafiksiffror för november klockan 11 på fredagen. På torsdagens börs rasade flygbolagsaktien efter uttalanden vid delårsrapporten om otillfredsställande helårsresultat och osäkra ekonomiska framtidsutsikter.

Tysk industriproduktion var svagare än väntat i oktober, visade siffror på fredagsmorgonen.

 

Fredagens fortsatta makroagenda:

* SCB: industriorder oktober kl 9.30

* Kanada: sysselsättning november kl 14.30

* USA: sysselsättning november kl 14.30

* USA: grossistlager (def) oktober kl 16.00

* USA: Michiganindex (prel) december kl 16.00

Bland övriga nordiska börser har Helsingfors stängt på fredagen, eftersom det är nationaldag (självständighetsdagen) i Finland.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här