Prisfall i Londons guldzon – nu finns bostäderna på Airbnb

I takt med att hyresnivåerna faller i Londons dyraste bostadsområden har allt fler sökt sig till korttidsuthyrning för att öka intäkterna, rapporterar Bloomberg.

Under det senaste året fram till och med februari 2017 har hyrorna på långtidskontrakten i Londons med fashionabla bostadskvarter fallit med 5,1 procent. Det har tillsammans med värdefallet i det brittiska pundets slagit mot de utländska bostadsägarnas plånböcker.

För att öka intäkterna har allt fler börjat hyra ut sina bostäder under kortare perioder via sajter som Airbnb och Xenyos, skriver Bloomberg.

Enligt siffror från Jones Lang LaSalle har antalet London-bostäder på Airbnb dubblerats till 50 000 stycken under 2016. Antalet bostäder för uthyrning i det översta prissegmentet har ökat med 20 procent det senaste halvåret, fram till och med februari 2017, skriver Bloomberg.

– Efterfrågan på långtidsuthyrning har inte varit särskilt stark efter Brexit-omröstningen, men bostadsägarna måste upprätthålla sina vinster, säger Gao Xiang, vd för JC International Property, till Bloomberg.

Försäljningen av nyproducerade bostäder i London sjönk i fjol till den lägsta nivån på fyra år, vilket lämnat bostadsbyggarna med ett rekordhögt antal osålda enheter. Enligt Knight Frank har det fått byggarna att erbjuda uthyrning av bostäderna i väntan på att marknaden ska vända uppåt, skriver Bloomberg.

Därtill planeras det för rekordmånga nya bostäder i det övre prissegmentet, 35 000 stycken under det kommande årtiondet, enligt konsultfirman Arcadis. Något som ytterligare kan sätta press på prisnivån.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.