Problembranscher med privat potential

Skolan och vården är problembranscher. Fler privataentreprenörer skulle göra nytta.

Socialdemokraterna letar efter något att vinna väljare på, ochtycks ha funnit nej till privatisering som ett passande ämne. Istatsminister Göran Perssons framträdande i riksdagenspartiledardebatt förra veckan var frågan om privatisering detnya stora inslaget, både i det förberedda huvudanförandet och ireplikerna.

En skiljelinje

Antingen styr marknaden, och då är det plånboken som avgör,eller också styr behovet, och då tar vi ansvar för detgemensamt. Där går en klar skiljelinje i svensk politik, sadePersson. Han talade om en ny ideologisk strid som handlar om ifall manska släppa in vinstintressen i dessa verksamheter (vård ochomsorg). Vi som är anhängare av marknadsekonomin behöver intevara för och vill inte ha ett marknadssamhälle. Vården styrs avditt behov, inte av din förmåga att betala.Persson förklarade att han ska komma tillbaka till frågan, somhan kallade en vattendelare i svensk politik.En del socialdemokrater vill också bromsa den snabba ökningen avantalet friskolor.

Missuppfattning

Perssons utspel tycks nästan vara följden av en medvetenmissuppfattning. Enligt en opinionsundersökning stöds den docksamtidigt av att en majoritet av svenska folket säger sig varaemot vinstintressen inom vården.Men i själva verket ställer sig alla svenska partier, när detgäller vården och skolan, egentligen bakom en klassisk, men igrunden sympatisk, kommunistisk princip: åt var och en efterhans behov. Det är ju inte fråga om att kunderna ellerklienterna ska tvingas ut på en marknad för sjukvårdstjänster.Marknadens konkurrenstryck ska gälla producenterna.

Resultatet i fokus

En del tycks leva i föreställningen att vinst är något somkunderna måste betala. Sådana personer borde kanske välja atthandla i de butiker som går sämst (vilket också tycks ske,eftersom socialdemokrater verkar föredra Konsum, som inte harnågon vinst av rörelsen).I själva verket är säkert sambandet det motsatta. Exempel ärIkea och H&M, som säljer billiga möbler och kläder men samtidigtär mycket lönsamma.Den kooperativa rörelsen har ofta varit mycket nyttig förkunderna genom att utmana monopol, både branschmässiga ochlokala. Men på en väl fungerande marknad med tydlig konkurrensfår kooperationen finna sig i att vara näst bäst.

Svårvunnen debatt

Det är svårt att tro att socialdemokraterna ska vinna en debattdär de hävdar att sjuka eller skolelever skulle missgynnas avatt olika producenter tävlar om att tillgodose deras behov påett bra och kostnadseffektivt sätt, samtidigt som konsumenternabetalar samma pris överallt och har valfrihetEntreprenörer är personer som antingen har en idé om en nyprodukt eller en idé om ett nytt sätt att framställa ellermarknadsföra något som redan finns. Det säger sig nästan självtatt sådana personer inte i första hand söker sig till offentligaeller kooperativa verksamheter.Poängen med konkurrens är inte att olika producenter hela tidenunderbjuder varandra och pressar både sig själva och personalenatt jobba allt hårdare. Stenhård konkurrens utan förnyelse kanmedföra både höga priser och låga vinster, alltså skada bådekonsumenter och producenter. Det viktiga är i stället att nyaidéer tränger ut gamla metoder för framställning ellerförsäljning. Det är här de genuina entreprenörerna, att skiljafrån förvaltarna, kommer in.

Internationellt låga priser

Ikea och H&M är, som sagt, utmärkta exempel. Det är knappastnågon tillfällighet att Sverige har låga priser på möbler ochkläder samtidigt som vi är dyrast på så mycket annat. ÄvenKonsum gjorde en gång nytta genom att driva fram omstruktureringav en ålderdomlig livsmedelshandel, och bland annat var förstmed självbetjäning.Att så många privata företag vill gå in i vården och skolantyder på att de ser goda möjligheter att, trots en uppenbarpolitisk risk, bygga upp livskraftiga verksamheter, det villsäga tjäna pengar, på att erbjuda minst lika bra vård ellerutbildning för de anslag som i dag ofta betraktas somotillräckliga. Det stora privata intresset är en signal om attverksamheterna kan göras effektivare, vilket i sin tur är den överlägsetbästa metoden att bevara eller förbättra kvaliteten.

BILDTEXT: Entreprenören i skolan, en ideologisk strid för Göran Persson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.