Proffsens favoritmarknad

I en av Bloomberg nyligen genomförd undersökning svarade 35 procent av de tillfrågade att europeiska marknader kommer vara bland de absolut bästa den kommande tolvmånadersperioden.

Det är första gången sedan 2009 som Europa blir den marknad professionella marknadsaktörer tror mest på. Bland de tillfrågade i Bloomberg Markets Global Poll finns bland annat handlare, analytiker och chefer som är kunder hos Bloomberg.

I undersökningen blev den amerikanska marknaden utnämnd till den som kommer utvecklas näst bäst under de kommande tolv månaderna. Bland riskerna som nämns för Europa framstår Grekland med ett eventuellt utträde som störst, samtidigt ser en av de tillfrågade inte att det kommer att påverka något i den reala ekonomin. Värt att anmärka var dock att av de tillfrågade hade européer generellt en mer positiv syn på Europa än de tillfrågade i USA.

Riskerna i USA ses främst som de förknippade med de kvantitativa lättnaderna som förts under ett flertal år och den bubbla det kan komma att föra med sig. Vad gäller internetrelaterade aktier, främst med inriktning på sociala medier, sågs de av tre fjärdedelar som en nisch med omotiverat höga värderingar.

De tillfrågade hade i det närmaste en genomgående negativ syn på oljepriset. Endast 12 procent av de tillfrågade såg det som sannolikt med ett pris på råolja överstigande 75 dollar per fat under det kommande året. Istället såg 41 procent att oljepriset sannolikt inte kommer att passera 75 dollar förrän slutet av nästa år.

Av samtliga tillgångsklasser ansågs dollarn vara den med starkast potential. En av de tillfrågade ansåg att dollarn kommer att passera ett dollarindex om 120 inom tre år, ett index som rörde sig runt 96 under tisdagen.

Klarast orosmoln ansågs dock Kina vara. Tre av fem ansåg att Kinas ekonomi är i ett läge av sönderfall. Endast en av tio hade en syn på Kina som ett land med en växande ekonomi.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.