Pundet rasar när Skottland går mot självstyre

Dollarn och kronan har stärkts en aning medan det brittiska pundet rasar efter segervittring för ja-sidan i folkomröstningen om Skottlands självständighet nästa vecka.

”Osäkerhet om utfallet och dess konsekvenser tynger pundet som har försvagats. Vi anser dock fortfarande att det mest sannolika är att Skottland röstar emot självständighet och att den senaste tidens turbulens är tillfällig till sin natur”, skriver banken DNB.

Följ pundets utveckling jämfört med den svenska kronan.

Det brittiska pundet kan komma att försvagas med ytterligare 5 procent om Skottland röstar för att bli ett självständigt land och lämna Storbritannien, bedömer banken Société Générale.

”Det skulle accelerera rörelsen mot utbrytningar i Europa, öka momentumet för Storbritannien att lämna EU och skada den skotska ekonomiska BNP-tillväxtpotentialen”, säger Kit Juckes vid banken.

Måndagens tyska, kinesiska och japanska handelsdata var starkare än förväntat medan den japanska BNP-utvecklingen reviderades i negativ riktning.

Från Ukraina rapporteras eldgivning ha skett i helgen vilket riskerar att spräcka den bräckliga vapenvila som inleddes på fredagskvällen. Båda sidor anklagar nu varandra för att bryta mot vapenvilan.

IMF-chefen Christine Lagarde uppgav i en intervju att världsekonomin sannolikt kommer att växa i en lägre takt än väntat i år till följd av de geopolitiska kriser som för närvarande pågår i Ukraina och Mellanöstern.

De svenska hushållens konsumtion var ned 1,2 procent mellan juli och juni, enligt SCB-statistik. Nordea hade visserligen räknat med en nedgång, men utfallet var mer markant än väntat.

”Vi ser dock inte det som starten på en ny negativ trend i hushållens konsumtion. Utfallet pressades sannolikt ned av att juli var ovanligt varm och solig, vilket gjorde att hushållen höll sig borta från köpcentrum. Dessutom bör den positiva trenden i inkomster, sysselsättning, huspriser och kredittillväxt ge stöd till konsumtionen framöver.” Det skriver Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea Markets.

Enligt SEB:s boprisindikator som presenterades på morgonen tror de svenska hushållen på fortsatt stigande bostadspriser. Indikatorn steg i september från 62 till 64.

Socialdemokraterna presenterade under dagen förslag på en stor satsning på infrastruktur. Satsningarna på järnväg uppgår till 27 miljarder kronor utöver regeringens anslag under perioden 2014-2025. Därutöver tillkommer 5 miljarder kronor i vägunderhåll och 10 miljarder kronor i järnvägsunderhåll.

Sedan penningmarknadens stängning på fredagen har två större opinionsundersökningar inför det svenska valet publicerats. Enligt SvD/Sifos undersökning har de rödgrönas försprång mer än halverats under valrörelsen och nu är gapet till de borgerliga 4,5 procentenheter. Även Skops undersökning indikerar ett minskande gap, men här är skillnaden mellan blocken större: 10,0 procent.

Portugals BNP steg med uppreviderade 0,9 procent i årstakt under det andra kvartalet, jämfört med preliminära +0,8 procent. Det ser ut att ha blivit måndagens sista intressanta statistikpunkt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.