PwC: Lastbilstillverkarna som är bäst rustade för framtiden

Stora förändringar väntas när det gäller marknaden för transportfordon fram till år 2020 och det är lastbilstillverkare i länder som Kina och Indien som står bäst rustade för framtiden.

Men den kinesiska marknaden som sådan har inte längre lika självklart högsta prioritet för de globala lastbilstillverkarna. I stället handlar det om att hitta nya expansionsområden. Bland BRIC-länderna väntas Indien erbjuda de bästa möjligheterna för tillväxt, men rapporten lyfter även fram nästa våg av tillväxtländer där Turkiet och Indonesien är framträdande.

Så marknadsför PwC ”Strategy&”, tidigare Booz & Company, sin nya strategirapport ”Truck industry 2020” i ett pressmeddelande på torsdagen.

PwC-strategerna menar här att kinesiska och indiska lastbilstillverkare står produktmässigt betydligt bättre rustade för att ta sig in på dessa växande marknader i förhållande till tillverkare från västerländska ekonomier. De senare har å andra sidan fördelen av erfarenheten att arbeta med globala leverantörsstrukturer och global distributionsnätverk.

Därtill är miljöperspektivet centralt framåt. Reduktion av utsläpp, minskade bränslekostnader och omstrukturering till uppkopplade lastbilar (”connected truck”) kommer att spela en viktig roll fram till 2020. Inom de traditionella marknaderna läggs nu stort fokus på miljöaspekter, design och säkerhet medan rapporten kommer fram till att prisaspekten fortsatt är viktigare inom de nya tillväxtekonomierna.

”Från tuffa år kring 2008-2010 går lastbilsmarknaden mot en ljusare framtid. Fram till 2020 väntar vi en årlig genomsnittlig tillväxt på 3,7 procent”, fastslår Fredrik Vernersson som har tagit fram rapporten.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.