”Räd på väg i Nordea”

Härliga tider, strålande tider! Under mäklarpalatsens kristallkronor leker livet just nu, börsen rusar och de feta storaffärerna står lika tätt som höstkantarellerna i skogen.

– Det är ruskigt starkt. Det blir bästa året sedan 2000, utbrister en handsydd kostym som tror på bonuskuvert i rekordklass. De senaste veckorna har också kurserna i HQ och Carnegie dragit. Ingen rök utan eld…

Samtidigt som den nya regeringen alltmer börjar likna sagan om de tio små negerpojkarna är finansbranschens lystna blickar riktade mot de kommande utförsäljningarna av de statliga bolagen.

Enligt en centralt placerad källa på finansmarknaden kan det vara på väg att hända någonting på ägarsidan i bankjätten Nordea, till följd av regeringsskiftet.

– Det lär sitta någon större hedgefond i London och räkna på Nordea, för att gå in där med en större stek. Det har inte skett några köp ännu, men det lär vara på väg, säger den välplacerade.

– Logiken i ett sådant upplägg ska vara att det kommer att hända någonting på ägarsidan i Nordea och att det kommer att utlösa en del andra händelser, och de vill vara med i förväg innan det händer, säger källan.

Samtidigt scannas det febrilt bland corpar, analytiker och andra välskräddade för att hitta nya köttstycken att sätta tänderna i. På radarskärmen blinkar det nu om Göteborgsjuvelen SKF.

– Det är nästa ”stinkin-rich-company” som kommer hamna i skottgluggen, spår en finanskille som tror på extrautdelningar och att en ”Gardelltyp” kan köpa in sig.

Caset är intressant också eftersom ordföranden Anders Scharp väntas logga ut på stämman i vår och en mer utdelningsvänlig profil kan ta plats.

Samtidigt som det stormar kring Telia Sonera är Stenbecks Tele 2 fortfarande en snackis när de vattenkammade ses på Prinsen.

– Det skulle inte förvåna mig om riskkapitalägda TDC köper Comviq. Jarnheimer vill ha 25 miljarder men får han 20 kan de nog sälja, säger en guldklocka som tittat på saken.

En affär skulle kunna bli en pusselbit i ett större telespel.

– Sedan kan Telia Sonera sälja Megafon till Fridman och i stället köpa Tele 2:s östeuropeiska del. Tele 2 kan i sin tur sluka Millicom, lite grann som när de köpte sfärens SEC en gång i tiden, fortsätter klockan.

Till sist nås Golvet också av glada tillrop från redarhåll. En saltstänkt berättar om underhållssektorn för oljeriggar. Fartyg av den typ som Transatlantic har fyra av hyrs ut till rekordpriser, 1,8 miljoner kronor per dag just nu. Det är fantastiska nyheter för Transatlantic som inom några dagar berättar om en beställning på två nya supply-fartyg. En norsk konkurrent fick en halv miljard kronor av Statoil för tre års hyra för ett nybyggt fartyg. Med dagens spotpriser, som för all del helt strider mot normala säsongsvariationer, är Transatlantics nya fartyg betalda på ett år.

Däremot är det tristare i tungviktsklassen ”VLCC”. En skeppare med Jemen-solbränna hälsar från Persiska viken att det ser dystert ut när det gäller fraktraterna. Priserna faller och fartygen blir liggande i hamnen. Inte konstigt att norrmannen John Fredriksen säljer båtar för brinnande livet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.