Rådgivare stramar åt

Konsultkrisen drabbar inte bara IT- och telekomkonsulter. Flera av de prestigefyllda strategi- och managementkonsultbolagen känner av de tuffare tiderna.

Åtgärdsprogram och nedskärningar tillhör vardagen för de flesta IT-konsultbolag. Under hösten har även strategi- och managementbolagen, som länge tycktes immuna mot sämre tider, tvingats dra åt svångremmen.

Hos Askus har de anställda gått med på lönesänkningar på 20 procent fram till årsskiftet. Pengarna ska betalas tillbaka, i form av kontanter eller aktier, när Askus når vissa resultatmål. Lönesänkningarna väntas bidra till att Askus visar vinst i år.

Fler managementkonsulter funderar på att dra ned lönerna för de anställda.

– Vi kan tänka oss att göra det, säger Magnus Sjöqvist, vd på Accenture i Sverige som hänvisar till att marknaden som helhet tittar på lönesänkningar.

Accenture (före detta Andersen Consulting) är världens största managementkonsultföretag. Bolaget har aviserat personalminskningar med 1 500 personer, varav 95 i Sverige. Förhandlingar med facket pågår. Dessutom har 1 000 personer beviljats tjänstledigt mot en ersättning på 20 procent av lönen. 30 personer i Sverige har nappat på det erbjudandet.

– Vi funderar på att lägga in det som ett permanent inslag i synnerhet för de mer erfarna konsulterna. Dels är det bra för arbetsmotivationen, dels är det en buffert i dåliga tider, säger Magnus Sjöqvist.

Bland övriga konsultjättar har Cap Gemini Ernst & Young vinstvarnat. Pricewaterhouse Coopers, PwC, presenterade ett sparpaket i september som innebär omflyttning av konsulter och vissa neddragningar.

Anrika McKinsey går mot strömmen. Firman har inte sagt upp någon i sin svenska rörelse och räknar med att klara sig utan neddragningar. Det är anmärkningsvärt med tanke på att bolagets omsättning på den svenska marknaden har minskat med 10-20 procent i år, jämfört med i fjol.

Uppstickaren Nordic Spring har sagt upp 7 av de 45 anställda. Samtliga är yngre strategikonsulter.

Nolltillväxt

Managementkonsulterna har traditionellt sett varit mycket lönsamma och har haft en stabil tillväxt. Enligt Affärsvärldens Konsultguide växte omsättningen i branschen med 18 procent i Sverige. I år lär tillväxten bli lägre. PwC spår till exempel en nolltillväxt. Telejätten Ericssons besparingspaket och konsultbantning, som offentliggjordes i april, gjorde att även andra storföretag skar ned på konsultuppdragen. Samtidigt ökade konkurrensen.

– Vi har aldrig tidigare känt av konjunktursvängningar på managementkonsultsidan. Nu är det trögare. Kunder väntar med att fatta beslut och projekten är kortare, säger Rolf Kroon, informationschef på Askus.

Uppdragens karaktär har också förändrats till följd av den vikande marknaden. Antalet fusioner och förvärv är exempelvis färre.

– Generellt har projekt som inte har så stor påverkan på själva bolaget, som till exempel marknadsstudier, försvunnit. Förut rörde uppdragen framtida tillväxt, nu handlar det om kostnadssituationen, att säkerställa kontrollen av arbetande kapital och kassaflöde, säger Claes Ekström, vd på McKinsey i Sverige.

Enligt Accenture har tillverkningsindustrin hittills varit relativt opåverkad. Branscher som kommunikation och IT har däremot drabbats hårt. Och även om efterfrågan på managementkonsulter minskat allmänt sett så finns fortfarande efterfrågan på spetskompetens inom prioriterade områden, som kundrelationer och kostnadsreduceringar.

Framöver verkar det inte bli bättre, åtminstone inte på kort sikt. Magnus Sjöqvist på Accenture tror att det dröjer upp till ett och ett halvt år innan marknaden för managementkonsulter hämtar sig, och då i delvis annorlunda form. Bland annat spår han att det blir mer av prestationsbaserade arvoden för konsulterna.

Prispress finns, även om den varierar kraftigt. En del företag vittnar om prispress upp till en tredjedel på priset. Andra hävdar att det inte är någon större prispress att tala om överhuvudtaget. Främst handlar det om prispress på traditionell managementkonsulting.

– Inom vissa segment är det 15-20 procents prispress, säger Magnus Sjöqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.