Ränteförväntningar lyfte USA-börserna

De ledande börserna i New York steg under torsdagen då investerares förväntningar på att Federal Reserve sänker räntan i oktober har ökat. Detta efter tecken på avmattning i USA:s ekonomi i samband med svag makrostatistik strax efter öppning.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,5 procent till 26.203. Det bredare indexet S&P 500 hade stigit 0,8 procent till 2.911, medan Nasdaqs kompositindex var upp 1,1 procent till 7.872.

Samtliga sektorer slutade på plus och bäst gick det för energi och teknik, medan finans endast steg marginellt.

ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn, som släpptes klockan 16 svensk tid, sjönk till 52,6 i september jämfört med 56,4 i augusti. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 55,0.

”I nuläget är dåliga nyheter bra nyheter och det har att göra med förtroendet för Fed”, sade Jack Ablin på Cresset Wealth.

Instagram har lanserat en ny app som ska konkurrera med Snapchat. Snaps aktie sjönk 3,4 procent medan Facebook, som äger Instagram, steg 2,7 procent.

Bland övriga teknikbolag steg Apple, Amazon och Alphabet samtliga mellan 0,7 och 1,0 procent.

Elbilstillverkaren Teslas leveransvolym växte med 1,9 procent till 97.000 fordon i tredje kvartalet, framgick det av försäljningsrapporten. Marknaden hade dock högre förväntningar och aktien var ned drygt 4 procent.

Läsk- och snackstillverkaren Pepsico redovisade högre omsättning och vinst än väntat för årets tredje kvartal och uppgav också att målet för organisk tillväxt om 4 procent kommer att nås eller överträffas. Aktien var upp 3,0 procent.

Detaljhandelskedjan Bed Bath & Beyond steg 2,7 procent efter en kvartalsrapport med lägre jämförbar försäljning, men bättre vinst per aktie än väntat. Flera analytiker uttalade sig även positivt till bolagets insatser för att vända den negativa utvecklingen.

Enligt Bank of America står streamingtjänsten Netflix inför en avgörande kvartal med hänvisning till konkurrens och tillväxttrender. Needham har påpekat att Netflix riskerar att förlora miljoner abonnenter i USA om inte abonnemangspriset sänks. Netflix-aktien var oförändrad.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 6 punkter till 1,54 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.