Ränta
Räntorna fortsätter falla
På valutamarknaden föll euron brett, även om en viss återhämtning gick att se under eftermiddagen. Kronan stärktes med några ören mot euron men försvagades samtidigt ordentlig mot såväl dollarn som mot det brittiska pundet. Pundet gynnades av oväntat stark brittisk detaljhandelsstatistik.
En stark dollar är bra för USA och är dessutom bra för världen, uppgav finansminister Jacob Lew på fredagen. Under dagen fortsatte dollarn att stärkas kraftigt mot euron och EUR/USD handlades tillfälligt under 1,12, vilket kan jämföras med över 1,16 innan ECB meddelade sitt kvantitativa lättnadsprogram under torsdagseftermiddagen. Vid utgången av juni 2014 handlades EUR/USD omkring 1,37.
“Vi förväntar att euron är fortsatt svag på kort sikt, då den penningpolitiska divergensen sannolikt kommer att bli betydande då vi räknar med att Fed höjer senare i år”, skrev Danske Bank i en kommentar.
Under det andra halvåret väntas dock faktorerna bli mer positiva för euron. EMU:s tillväxt förväntas visa en återhämtning, oljepriserna bottnar och börsflöden återvänder till EMU-området med anledning av mer positiva utsikter och mycket uppdämd efterfrågan, uppgav Danske Bank.
Preliminära inköpschefsindex för januari presenterades under dagen och det bjöds på positiva överraskningar från EMU och Kina samtidigt som USA:s motsvarighet var något svagare än väntat.
Kinas inköpschefsindex för tillverkningssektorn steg till preliminära 49,8 i januari, från 49,6 månaden innan, vilket var starkare än väntat.
EMU:s sammanvägda inköpschefsindex över tillverkning och tjänster steg samtidigt till preliminära 52,2 i januari, från 51,4 månaden innan. Förväntningarna låg på 51,9. Aktiviteten ökade därmed till den högsta nivån på sex månader, noterade Barclays.
Det var andra månaden i rad med stigande index, konstaterade Handelsbanken som ser vissa signaler om en återhämtning efter den svaga trenden sedan mitten av 2014.
“Ökningen hjälptes troligen av en stigande optimism inför ECB-mötet under gårdagen liksom den tidigare försvagningen av euron och lägre oljepriser”, bedömer Handelsbanken.
USA:s index för tillverkningssektorn från Markit sjönk till 53,7 i januari. Det kan jämföras med en definitiv nivå om 53,9 i december. Marknadens förväntningar var 54,0.
“Företagens förutsättningar fortsatte att förbättras vid USA:s fabriker under början av året, även om takten i tillväxten fortsatte att kylas av från starka nivåer under sommarmånaderna. Inbromsningen leds av ett försvagat inflöde av nya order men de goda nyheterna är att efterfrågan var fortsatt tillräckligt stark för att driva ytterligare en månad av robust jobbskapande vid fabrikerna”, kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson.
USA-statistiken över försäljningen av befintliga hus och ledande indikatorer visade små avvikelser från förväntningarna.
Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn steg marginellt till preliminära 52,1 i januari, mot decembers definitiva utfall om 52,0.
Under natten kom även siffror som visade att andelen dåliga lån hos kinesiska banker ökade till 1,29 procent i december, vilket är den högsta nivån sedan andra kvartalet 2010.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.