Rapport: Var tredje gängkriminell har haft företagskopplingar

Var tredje gängkriminell har haft kopplingar till näringslivet. Det visar en ny rapport gjord på uppdrag av Stockholms Handelskammare.
Rapport: Var tredje gängkriminell har haft företagskopplingar - POLISAVSPÄRRNING
En polisbil bakom avspärrningsband Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Maffialiknande organisationer och MC-gäng är de grupperingar som haft mest företagsengagemang och det är i dessa miljöer som flest arbetat i samhällskänsliga verksamheter. Bland de personer som granskats i studien har 15 procent jobbat inom samhällskänsliga yrken.

Rapporten är utförd av kriminolog Amir Rostami vid högskolan i Gävle, Hernan Mondani, som är docent i sociologi vid Umeå universitet. Rapporten har studerat 12 768 personer som polisen bedömer är del av den organiserade brottsligheten i Sverige. Av dessa har 34 procent haft företagsengagemang.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG