Rätt egenskaper för toppjobbet
-Det här vågar jag knappt berätta för mina barn, säger Ulf Assargård, som sedan 17 år arbetar med chefsrekrytering på företaget Amrop.
Det han helst vill hemlighålla för sina barn ? som är i studieåldern ? är resultatet av Amrops ledarundersökning 2006. Den bekräftar vad Ulf Assargård haft på känn. En person som söker jobb bör lägga all energi på att visa sina bästa egenskaper vid själva anställningsintervjun. Formella meriter som utbildning, betyg och antal år i arbetslivet är i det närmaste ointressanta, förutsatt att de håller den erfordrade lägstanivån för den utlysta tjänsten.
Dessutom visar undersökningen att intervjutillfället är överlägset viktigast när det gäller att bedöma om en person är rätt person för ett högre chefsjobb. Viktigare än både utlåtanden från en rekryteringskonsult, personliga referenser och tester.
För att avgöra om en person passar för högre chefsjobb är följande egenskaper viktigast: Operativ förmåga. Personlig mognad/insikt. God moralisk kompass. Beslutskraft. Kommunikativ förmåga.
Först långt ned på listan, som rankar 26 bedömningskriterier, hamnar branscherfarenhet (plats 22) och examen från högskola (plats 17). Och tyvärr för den som lagt tid och stora pengar på dyra utbildningar ? studier vid en internationell högskola (som till exempel Harvard) imponerar föga (plats 25).
Vinnare är personer som har lätt för att skapa förtroende och som utstrålar livsglädje, handlingskraft, mognad och intuition, tycker Ulf Assargård. Förlorarna är de långvägare som trots en gedigen bakgrund inte kommer till sin rätt i en intervjusituation.
Men alla kan se till att visa sig i en bättre dager genom att ta reda på hur den som rekryterar gör sina bedömningar.
-Den som kandiderar till ett högre chefsjobb har stora möjligheter att påverka hur man uppfattas vid intervjutillfället, säger Ulf Assargård.
Det gäller att ta fasta på de egenskaper som efterfrågas och se till att framhålla dem vid rekryteringsintervjun.
Så hur visar en chefskandidat att han eller hon besitter stor operativ förmåga: Knappast genom att säga ”jag är en driftig person som ser möjligheter i stället för problem”.
-Visa i stället vad du gjort för skillnad genom din insats. Berätta om när du började sälja den där produkten i Norge och vad resultatet blev.
Operativ förmåga – att kunna avgöra vad som gynnar företaget mest och driva igenom det – har blivit ett krav även på personer i stödfunktioner, som personal-, it- och informationschefer.
-Det gäller att visa affärsmannaskap. Det kan låta hårt men det viktiga är inte att en person har en humanistisk läggning utan att man inser vad som är bäst för företaget, till exempel i personalfrågor.
För att visa personlig mognad gäller det att tona ned sin egen person lite grann. Den som uppmanas att ”beskriva sina bra och dåliga sidor” bör göra det indirekt. ”Andra brukar beskriva mig så här”, eller ”vid mina uppföljningssamtal brukar det vara en röd tråd att…” är bra formuleringar, tycker Ulf Assargård.
-Det visar att man är en lagspelare som inser hur viktigt det är att få medarbetarna med sig.
Direkt efter varje intervju gör Ulf Assargård en summering av sitt intryck. Han gör då bland annat en lista över hur väl personen stämmer med kravprofilen och en annan över personliga egenskaper.
Står det ”arrogant” på listan lyfter han luren direkt.
-Jag ringer till referenspersoner och berättar att mitt två timmar långa möte med NN gjorde att jag fick en känsla av att personen har ett arrogant drag. Oftast stämmer det, och jag kan få höra vad detta fick för konsekvenser på tidigare arbetsplatser.
Ulf Assargårds kollega, som är den som först möter besökare på kontoret, är en bra arrogansspanare.
-Inga-Lill kan komma till mig och säga att en person verkade lite dryg, att det var något med tonfallet eller kanske lämnade han ifrån sig rocken utan att ha ögonkontakt.
—
Egenskaperna som ger dig det höga chefsjobbet
100 vd:ar, HR-direktörer och styrelseledamöter har svarat på frågan: ”Vilka är de viktigaste bedömningskriterierna när du ska rekrytera högre chefer till ditt företag”.
Intervjupersonerna har poängsatt egenskapernas betydelse på en skala 1-10.
1. Operativ förmåga (8,7).
2. Personlig mognad/insikt (8,6)
3. God moralisk kompass (8,6)
4. Beslutskraft (8,5)
5. Kommunikativ förmåga (8,5)
6. Social kompetens (8,2)
7. Dokumenterad erfarenhet av att nå uppsatta mål (8,2)
8. Utvecklingsbar (8,2)
9. Strategisk förmåga (8,1)
10. Dokumenterad framgångsrik ledarerfarenhet (8,1)
11. Tåla hög arbetsbelastning (8,0)
12. Förståelse för företagskulturen (8,0)
13. Intellektuell spänst (7,8)
14. Ledarskapserfarenhet i både medgång och motgång (7,8)
15. Erfarenhet från förändringsarbete (7,7)
16. Personkemi med blivande chefskollegor (7,7)
17. Examen från högskola (7,4)
18. Stabilt privatliv (7,2)
19. Språkkunskaper (6,9)
20. Internationell erfarenhet (6,8)
21. Livserfarenhet vid sidan av yrkesrollen (6,7)
22. Branscherfarenhet (6,5)
23. Erfarenhet från andra branscher (6,3)
24. Ålder (5,0)
25. Studier vid internationell affärsskola (4,9)
26. Kön (2,9)
Källa: Amrop
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.