”Rättssäkerheten urholkas av nya penningtvättslagen”

I den nya lagen mot penningtvätt har man infört ett slags "angiverisystem" där advokater och en mängd andra aktörer enligt lag nu är skyldiga att ange sina klienter eller kunder vid misstanke. Det innebär en konflikt med den lagstadgade tystnadsplikten, skriver Claes Langenius på Hammarskiöld & Co.

Sedan den 15 mars gäller en ny lag om penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen ålägger advokatbyråer en omfattande skyldighet att granska sina klienters finansiella transaktioner och rapportera dessa till finanspolisen om man har en konkret misstanke om att det förekommer penningtvätt. Detta ställer höga krav på att det finns välfungerade rutiner inom advokatbyrån men det innebär också att det uppkommer svåra frågor för advokaten om hur denna “rapporteringsskyldighet” skall hanteras utifrån de särskilda skyldigheter som åvilar advokaten gentemot sin klient.

Jag anser att en fri, obunden advokatkår, fri från överinsyn av myndigheter och bunden av en lagstadgad tystnadsplikt gentemot sina klienter är grundläggande för en advokatverksamhet och att den som söker hjälp hos en advokat skall kunna känna sig helt trygg i den lagstadgade tystnadsplikten.

I den allmänna ivern att få bukt med penningtvätt och finansiering av terrorism ser en ny form av samhällsstyrning dagens ljus. Det privatoffentliga partnerskapet — ett samlingsnamn för olika juridiska verksamhetsformer där offentlig makt utövas med hjälp av privata aktörer. I den nya lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism har man infört ett slags ”angiverisystem” där advokater och en mängd andra aktörer enligt lag nu är skyldiga att ange sina klienter eller kunder vid misstanke om penningtvätt.

Viktigt att poängtera här är att vi som advokater givetvis tar fullständigt avstånd från alla former av penningtvätt och terroristverksamhet. Frågan är bara om ändamålen helgar medlen och vad det i längden innebär att man nu börjar tumma på den för advokatverksamheten fundamentala principen om klientlojalitet och tystnadsplikt.

Advokatsamfundet och Rådet för advokatsamfunden i EU har under hela arbetet med penningtvättslagstiftningen varit kritiska till att advokater omfattas av direktivet, eftersom det strider mot advokatyrkets kärnvärden, som oberoende, lojalitet och tystnadsplikt.

När den nya lagen sedan antogs hade man inte bara undlåtit att ta hänsyn till Advokatsamfundets yttranden. Man hade dessutom valt att införa en utökad rapporteringsskyldighet där finanspolisen ges rätt att begära att advokater på förfrågan bryter sin tystnadsplikt och lämnar ut begärd klientinformation. Detta tillägg om den utökade rapporteringsskyldigheten gick aldrig på remiss utan antogs helt utan granskning av berörda instanser.

I ett brev till riksdagens justitieutskott i december uppmärksammade Advokatsamfundet utskottets ledamöter på den utökade rapporteringsskyldigheten och vilka konsekvenser den har i termer av att advokater på förfrågan kan begäras bryta mot den lagstadgade tystnadsplikten trots att det inte föregåtts av rapportering. I brevet uppmärksammade man även det faktum att den utökade rapporteringsskyldigheten inte varit föremål för en ordentlig beredning. Advokatsamfundet uppmanade därför justitieutskottet att ändra lagen på denna punkt.

Advokatsamfundet framförde också sin kritik mot den utvidgade rapporteringsskyldigheten i ett brev till finansmarknadsminister Mats Odell. Kritiken har dock lämnats obesvarad.

Det är fullt begripligt att man stiftar lagar för att kunna bedriva effektiv brottsbekämpning. Ingen av oss vill leva i ett samhälle där det är fritt fram för skatteflykt, penningtvätt och terrorism. Dock måste man även beakta att man i denna iver inte börjar tumma på principer som är fundamentala för att rättsäkerheten i samhället inte äventyras. Rätten till det förtroliga samtalet mellan klient och advokat är en förutsättning för en väl avvägd balans mellan rättsamhällets olika aktörer och det vore väldigt olyckligt och till och med en fara för rättsäkerheten om denna typ av lagstiftning skulle leda till att det utbreder sig en uppfattning i samhället att advokaters tystnadsplikt urholkats även på andra områden.

Som advokater har vi att till fullo tillvara våra klienters intressen inom ramen för lag och god advokatsed. Vi kommer att fortsätta verka för den lagstadgade tystnadsplikten och klientlojaliteten men för att följa den nya lagen och skapa de rutiner som krävs har vi på Hammarskiöld & Co tillsammans med ett antal andra ledande advokatbyråer tagit fram en utbildning och gemensamma rutiner för hantering av omfattande skyldigheter som nu åläggs oss genom den nya lagen.

Claes Langenius

Managing Partner, Hammarskiöld & Co

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.