Råvarorna investerarna tror på

Investerarna tror på fortsatt prislyft för oljan och spekulerar även i en uppgång för guldet. En annan, mer ätbar, råvara spås också vara en bra investering.

Torka i de två största sockerproducenterna Brasilien och Indien har fått priset på socker att stiga till den högsta nivån sedan oktober i fjol.  Förra veckan steg priset på råsocker med 5 procent till 18,79 dollar på ICE Futures i New York.

Bristen på regn har gjort att förväntningarna på årets skörd har sjunkit till 560 miljoner ton jämfört med 597 miljoner under förra säsongen.

Det har i sin tur fått hedgefondchefer att bli positivt inställda till den söta råvaran. Antalet spekulanter som tror på en prisuppgång har ökat och för första gången på fyra veckor ökar de långa positionerna i socker, skriver Bloomberg.

Enligt uppgifter i tidningen O Estado de Sao Paulo planerar den brasilianska regeringen att höja andelen etanol i bensin från 25 till 26 procent, vilket kan pressa ned lagernivåerna på socker.

Trots en hög efterfrågan beräknas lagernivån för socker ligga på rekordnivåer i inledningen av säsongen 2015: runt 45,5 miljoner ton.

Samtidigt som investerare är mer positiva till socker har de ökat sina positioner i guld. Andelen som spekulerar i en prisuppgång på den ädla råvaran ökade med 30 procent förra veckan. Det är den största uppgången sedan februari.

Spekulationerna om en fortsatt prisuppgång för oljan ökade också, för andra veckan i rad, skriver Bloomberg.

”Energipriserna stiger på rädslan för eventuella störningar i de globala tillgångarna. Billiga pengar lär driva guldpriset högre och väderförhållanden har slagit mot livsmedelsproduktionen, säger Michael Cuggino, portföljförvaltare på Permanent Portfolio Family of Funds, till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.