Råvarubolag går starkt på börsen

Stockholmsbörsen öppnade försiktigt på torsdagen och uppehöll sig efter trekvarts handel strax ovanför nollstrecket. Utvecklingen var något svagare än den som sågs på de ledande börserna i Europa. Sektormässigt gick råvaror starkast och konsumentvaror svagast.

SIX Generalindex var klockan 09.45
0,2 procent högre vid 499 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.511. Omsättningen uppgick till 1,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Råvaror var dagens starkaste
sektor med en uppgång på en procent för sektorindexet. Stöd kom stigande metall- och oljepriser.

Bland dagens rekommendationer
noteras att Detusche Bank har sänkt SKF till sälj från behåll, SKF tappade 1,4 procent, och att RBC har sänkt H&M till motsvarande neutral från outperform. H&M föll 0,4 procent.

NCC och Munksjö har under morgonen
inlett sina kapitalmarknadsdagar. Munksjö upprepade sina mål och var upp 1,4 procent.

NCC släppte i samband med
kapitalmarknadsdagen nya mål för perioden 2016-2020. Bland annat hoppas bolaget växa 5 procent per år med en rörelsemarginal på minst 4 procent. Vidare avser man att knoppa av Housing till aktieägarna under nästa år. Aktien var ned 3,5 procent.

Inwido inleder sin
kapitalmarknadsdag i eftermiddag och var inför den upp 0,5 procent.

Dagen innehåller även rapporter.
Bland dem Systemair vars resultat före skatt var 28 procent sämre än marknadens förväntningar i bolagets andra kvartal. Intäkterna var även de något sämre än väntat. Den organiska tillväxten var negativ i Västeuropa och Östeuropa men positiv i övriga regioner. Aktien föll 8,8 procent.

Kopparbergs växte sin försäljning
med drygt 16 procent och nästan dubblade resultatet efter skatt i tredje kvartalet. Vd vittnade om ett bra utfall för nya förpackningstyper på exportmarknaden för cider. Aktien steg 9,7 procent.

Sensys Gatso redovisade kraftigt
ökad orderingång och omsättning men också en förlust, beroende på förvärvskostnader, i det tredje kvartalet. Justerat för dessa kostnader minskade rörelseresultatet med knappt 37 procent. Aktien tappade 12,3 procent.

Bravida växte 6 procent organiskt
och med 15 procent via förvärv i det tredje kvartalet då det justerade rörelseresultatet ökade knappt 15 procent. Orderingången var fortsatt stark och orderboken på en historiskt hög nivå, enligt vd. Aktien steg 3,6 procent.

Kycklingföretaget Scandi Standard
såg en stark tillväxt i Sverige i det tredje kvartalet då omsättningen ökade med 3 procent och rörelseresultatet med 24 procent. Aktien stärktes 2,4 procent.

Bland övriga nyheter noteras att
Swedish Match har fastställt förväntningar för STG som genomgår en strategisk utvärdering. Man väntar sig att STG växer med 1-3 procent organiskt på medellång sikt och att ebitda samtidigt förbättras med 3-5 procent på grund av kostnadsbesparingar. Aktien var upp 0,9 procent.

Anoto har gjort sin andra riktade
nyemission på en månad. Den här gången togs 115 miljoner in via en bookbuilding-process där aktier såldes för 1,13 kronor styck. Aktien föll 4,9 procent till 1,17 kronor.

Xvivo har fått XPS godkänt i
Kanada. Aktien steg 3,9 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex              

499    

+0,2    

+9,4

OMX Stockholm 30            

1511    

+0,3    

+3,2

SIX Return index             

934    

+0,2   

+13,1

SIX Sverige cykliskt 15      

438    

+0,2   

+10,0

SIX Sverige defensivt 15     

530    

+0,3   

+17,9

SIX Volatilitetsindex       

20,0    

+0,2   

+28,3

SIX Finans                   

702    

+0,4    

+7,9

SIX Hälsovård                

414    

+0,3   

+11,7

SIX Industri                 

612    

+0,1   

+12,2

SIX IT                       

191    

+0,4   

+66,8

SIX Konsumentvaror          

1427    

-0,1   

+10,6

SIX Råvaror                  

321    

+1,0   

+10,4

SIX Telekommunikation        

270    

+0,2   

-11,0

SIX Tjänster                

1353    

+0,0   

+33,4

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco