Reapris när Telenor går till börsen

Norska statens kaxighet från i fjol är är som bortblåst när det norska televerket Telenor nu äntligen går till börsen. Inför utförsäljningen värderas Telenor väsentligt lägre än bolaget gjordes i samband med Telia-Telenoraffären.

Nu värderas Telenor till mellan 70 och 95 miljarder norska kronor. Det betyder mellan 75 och 101 svenska miljarder, eller 88 miljarder kronor i mitten av intervallet. Samtidigt värderas svenska Telia till 180 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Justerat för den emission på cirka 10 miljarder kronor som Telia fick in i samband med börsnoteringen betyder det att värderelationen mellan Telenor och Telia nu hamnar på 35-65.

När Telia-Telenor skulle gå ihop värderades Telenors andel i det sammanslagna bolaget till 40 procent. Värderingen fick hård kritik från svenskt håll eftersom man ansåg att den socialdemokratiska regeringen av ”politiska skäl skänkte” bort svenska miljardtillgångar till norska skattebetalare. Med facit i hand ser det ut som om kritiken var befogad. I norskt media verkade journalisterna dessutom vara oroliga för att Telenors värde egentligen ska ligga ännu lägre. På presskonferensen i samband med utförsäljningen på fredagen kom det frågor om norska staten kunde tänka sig att sänka priset om det skulle behövas. Det kunde statens representant tänka sig.

I likhet med Telia går Telenor till börsen delvis för att få kapitaltillskott, på mellan 18 och 25 miljarder norska kronor. Försäljningen av Telenor till den norska allmänheten och institutionella placerare pågår fram till den 30 november. En börsnotering på Oslobörsen är planerad från och med den 4 december. Telenor-aktien kommer även att handlas på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq.

För den norska allmänheten som får möjlighet att köpa aktier i den norska telekomjätten pekar mycket mot att det kan vara värt att teckna aktier. Kursfallet på världens telekomaktier gör att priset på Telenor ligger på ungefär hälften av de förväntningar som fanns i våras. Dessutom får den norska allmänheten, som en följd av att landet står utanför EU, möjlighet att köpa aktier med två kronors rabatt jämfört med de institutionella placerarna. Dessutom erbjuds norrmännen en gratis bonusaktie för varje tiotal aktier som de behåller under ett år.

Norska staten kommer i samband med försäljningen att dra ner sitt ägande till 76 procent, givet att investmentbankerna Goldmans Sachs och den Norske Bank även utnyttjar en extra tilldelning på tre procent av aktierna i Telenor.

Genomförs försäljningen så har samtliga fyra nordiska televerk nu helt eller delvis privatiserats. Fortfarande pågår dock en omstruktureringn av den nordiska telekommarknaden och ägarbilden är oklar. Finska staten äger fortfarande femtio procent av Sonera. Aktierna har varit till salu under hösten men börsklimatet har gjort att en försäljning inte blivit av. Danska staten äger inte längre några aktier i Teledanmark. Bolaget ägs istället av amerikanska SBC Communications som har en ägarandel på 42 procent. Enligt mediauppgifter är även dessa aktier till salu och det har under hösten spekulerats i samtal mellan svenska Telia och SBC.

Telia ägs efter sommarens börsnotering till 70 procent av den svenska staten. Enligt ett riksdagsbeslut kan statens ägande gå ner till 50 procent av aktierna, inte längre. Telia har öppet talat om en önskan att växa i både Finland och Danmark. I Norge äger Telia sedan i somras norska Netcom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour