Recipharm lägger miljardbud

Kontraktstillverkaren Recipharm lägger ett bud på brittiska inhalationsbolaget Consort Medical värt nära 6,3 miljarder kronor.

Budet på Consort Medical, som är verksamma inom inhalatorer samt andra medel för läkemedelsadministration, är på totalt 505 miljoner pund eller 10:10 pund per aktie. Det motsvarar en budpremie på 39 procent i förhållande till fredagens stängningskurs.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen i Consort har valt att enhälligt rekommendera budet.

Consort Medical hade en årlig försäljning om 292 miljoner pund eller drygt 3,6 miljarder kronor pro forma med ett ebitda-resultat på 47 miljoner pund motsvarande nästan 0,6 miljarder kronor.

Förvärvet väntas ge Recipharm en större skala och ökad kapacitet, skriver bolaget. Med en försäljning på över 1 miljard dollar blir det sammanslagna bolaget en av de fem största kontraktstillverkarna i världen., vilket väntas ge bättre möjligheter att konkurrera om globala kontrakt med läkemedelsbolag.

Samtidigt uppges det stärka Recipharm inom inhalation med ett “teknologiskt ledarskap” och ge tillgång till innovation.

Finansiellt förväntar sig Recipharm att affären ska ge en omedelbar positiv effekt på resultatet per aktie under det första räkenskapsåret efter slutförande. Recipharm uppger sig se betydande potential för framtida tillväxt och förbättring av rörelsemarginalen. Bland annat årliga kostnadssynergier om 125 miljoner kronor som kan realiseras inom 18 månader efter slutförande. Till det kommer potential för ytterligare kostnads- och försäljningssynergier i det medellånga och långa perspektivet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här