Red Valör: Som skapta för varandra

Den nya ekonomin öppnar onekligen dörren för många framsynta strukturaffärer. Valör ger fyra exempel på parter som verkligen skulle passa ihop.

Spelregler är till för att ändras. Det lärde sig Valör redan i sandlådan för så där en sextio år sedan, och mycket pekar på att klokskapen faktiskt praktiserades långt dessförinnan också. Frågan är emellertid hur uppluckrade spelreglerna egentligen kan bli. Förra veckans affär mellan Time-Warner och AOL lär oss att det egentligen bara är vår egen fantasi som sätter gränserna för nya kombinationer.

Fantasi har nämligen blivit riktigt viktigt. De nya internetföretagens framväxt visar att även idéer, retorik och illusioner har ett påtagligt marknadsvärde. Om Einstein hade levat i vår tid, skulle han förmodligen ha börsnoterat sin relativitetsteori. Det mesta i internetvärlden är ju billigt relativt någonting annat, på eller annat sätt. Och eftersom många internetbolag växer snabbare än ljuset färdas, har det följdriktigt svartnat för ögonen på många bedömare.

Mönstret är dock tydligt: det är när det gamla kombineras med det nya som värdena uppstår.

Time-Warner behövde AOL:s internetlyster, och dess nära kontakter med amerikanska hushåll. Framfab köpte Guide för att få den teknikkunskap det redan påstått sig ha. Vad kommer härnäst? Valör har tittat i kristallkulan.

Socialdemokratiska partiet köper Icon.

-Detta är den idealiska kombinationen av gammalt och nytt, säger partiledningen i en kommentar. SAP står för den breda folkliga förankringen, de goda kontakterna med fackliga organisationer och, inte minst, en mycket nära koppling till statskassan via regeringsansvaret. Det sistnämnda kan få avgörande betydelse för finansieringen av den framtida driften. Icon har å sin sida uppnått någonting som partiet aldrig riktigt lyckats med: att få trovärdighet även bland kapitalplacerare för en strategi som till stora delar bygger på drömmar och visioner. Organisationerna förenas vidare av en grötmyndig grundsyn som går ut på att den svenska modellen – vare sig det är version 1.0 eller 2.0 – är bäst i världen och att alla som inte begriper detta är idioter.

WM-Data köper Atlas-Copco

-Vi har med stigande förvåning åsett hur alla dessa nya internetföretag, som egentligen inte kan någonting om teknik och systemintegration, lyckas ta sig in hos våra större kunder och slagit igen dörren mitt framför näsan på oss, säger företagsledningen i en kommentar. Genom sammanslagningen med Atlas-Copco vinner vi flera fördelar: företagets välkända tryckluftsborrar kommer rent praktiskt att vara till mycket god hjälp som dörröppnarverktyg när vi framdeles ska försöka ta oss på ledningsnivå hos potentiella kunder. Dessutom kommer koncernens kunskaper om tryckluft väl till pass när vi under våren satsar hårt på att blåsa upp vår profil på finansmarknaden.

Skanska köper Bredbandsbolaget

-Denna affär förstärker Skanskas profil som det ledande infrastrukturbolaget i Norden, förklarar ledningen. Vi har efter noggranna studier av vår egen närhistoria kommit fram till att det nog är klipskare att bygga väldigt små tunnlar, där bara fibrer kommer igenom, än sådana som är tänkta för tåg. Med tanke på hur många länder i världen som ännu inte börjat gräva ned fiber, ser vi marknadspotentialen som enorm. En förbättrad infrastruktur på informationssidan kommer dessutom att leda till mindre arbetspendlande och att folk jobbar mer hemma. Detta kommer dels att frigöra personal från vägunderhåll för just fibernedgrävning, dels få en mycket positiv effekt på vår bostadsbyggnadsenhet, eftersom allmänheten, när den nu hinner vara hemma så mycket, kommer att börja tänka på hur illa den bor. Dessutom hade vi för mycket pengar i kassan i alla fall.

Riksbanken lägger bud på Cell

-Man kan bara konstatera att detta lilla IT-bolag har lyckats bra mycket bättre med att haussa sin valuta än vi lyckats med den svenska kronan, säger riksbankschefen i en kommentar. Med förenade krafter räknar vi med att kunna återskapa de relationer som rådde mellan Europavalutorna och kronan på den gamla, goda tiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco