Regeringen: EU-kommissionen har gjort framsteg i gemensam reglering av AI

EU-kommissionen har tillsammans med ministerrådet och EU-parlamentet kommit överens om flera viktiga frågor i förhandlingen kring den kommande AI-förordningen i EU. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.
Regeringen: EU-kommissionen har gjort framsteg i gemensam reglering av AI - WEB_INRIKES
AI-kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg, statsminister Ulf Kristersson (M) och civilminister Erik Slottner (KD) vid en pressträff på Kungliga Tekniska högskolan KTH. Foto: Stefan Jerrevång/ TT / kod 60160

”Det är mycket angeläget att EU kommer fram med gemensamma regler för AI-produkter. Vi kan inte ha 27 separata lagstiftningar för en så viktig teknik som artificiell intelligens. Ett gemensamt synsätt och en gemensam reglering är positivt för såväl svensk som europeisk innovation och konkurrenskraft”, säger civilminister Erik Slottner.

Regleringen kommer att fokusera på användningsområden för AI-system som antingen anses förbjudna eller utgöra en hög risk men får användas med tydliga transparenskrav.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.