Regeringen stoppar automatisk höjning av brytpunkten

Regeringen stoppar den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt i år. Det uppgav finansminister Elisabeth Svantesson (M) på söndagen.
Elisabeth Svantesson.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Maja Suslin / TT

Beslutet innebär att staten får ytterligare 12 miljarder kronor i intäkter. Regeringen anser att det är både ”pragmatiskt” och ”rimligt” att pausa uppräkningen under ett år givet utvecklingen av ekonomin.

”Ekonomin befinner sig i ett väldigt tufft läge, vi har hög inflation, vi har stora och viktiga prioriteringar att göra i budgeten. Då menar vi att i valet mellan att göra en ytterligare stor historisk uppräkning och att se till att kunna finansiera andra åtgärder för exempelvis hushållen, så väljer vi det senare,” säger Svantesson till Ekot.

Beslutet möttes av hård kritik i sociala medier från flera inom den borgerliga sidan under söndagskvällen.

”Väljarna röstade inte fram en borgerlig regering för att få socialdemokratisk politik”, skriver Alice Teodorescu Måwe på X.

”Regeringens ekonomiska politik blir bara värre och värre. Miljontals väljare röstade på ett maktskifte för att få en ny riktning, inte för att få en skattepolitik till vänster om Socialdemokraterna. Detta sker dessutom samtidigt som hushållen plågas av hög inflation”, skriver Benjamin Dousa på X, VD för tankesmedjan Timbro och tillträdande ordförande för Företagarna.

Beslutet innebär att brytpunkten för statlig skatt ligger kvar vid 51 000 kronor även nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.