Regeringen vill ge likviditetsgarantier till energibolagen efter ryskt gasstopp

Rysslands gasstopp har fått regeringen att vilja tillskjuta flera miljarder kronor i likviditetsgarantier till energibolagen för att undvika en potentiell finanskris, rapporterar SVT.
Statsminister Magdalena Andersson
Statsminister Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson meddelade detta under helgen. Enligt henne står Sverige inför en ”krigsvinter” och syftet är nu att skydda hushållen och företagen, samt säkra den finansiella stabiliteten.

”Vi befinner oss i ett ytterst allvarligt läge där Ryssland försöker knäcka Europa genom att utpressa svenska hushåll och företag. Med beskedet att den ryska gasen stryps till Tyskland krävs skyndsamma åtgärder för att säkra likviditeten hos elproducenterna. Staten måste gå in med garantier för att garantera den finansiella stabiliteten och, ytterst, undvika en finanskris”, sade statsminister Magdalena Andersson.

Även Riksbankschefen Stefan Ingves har kommenterat planerna. Han fick frågan om ifall detta kan även påverka andra sektorer som exempelvis fastighetssektorn.

”Syftet är att se till att det här förblir en isolerad händelse, och då bör inte samhällsekonomin i vid mening påverkas i någon utsträckning, svarade Ingves.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.