Regeringens skattepaket får stöd av Vänsterpartiet

Vänsterpartiets partistyrelse har givit klartecken till regeringens skatteförslag som skickades ut på remiss i måndags inför höstbudgeten, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Vi är väldigt tydliga med att vi måste få in mer intäkter till gemensam välfärd. Men det här var så långt vi kom nu. Vänsterpartiet har spelat in skiktgränserna, det vill säga att fler ska betala statlig inkomstskatt och att påbörja avrullningen av jobbskatteavdraget”, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson enligt tidningen.

”Vi har förstärkt profilen på pensionärsskattesänkningen. Det är dem med lägst pensioner upp till 10.000 kronor som vi sluter skatteklyftan för”, säger hon vidare.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uppgav sig tidigare i veckan vara förvånad över att regeringen gick ut med uppgifterna i skattepaketet i måndags eftersom förhandlingar fortfarande pågick. Innehållet i budgetförhandlingarna mellan Vänsterpartiet och regeringen ska godkännas av Vänsterpartiets partistyrelse, sade han enligt Sveriges Radio. Detta ska nu alltså ha skett.

Den nya rödgröna regeringen föreslår bland annat att inkomstskatten ska höjas för alla som tjänar över cirka 50.000 kronor i månaden nästa år. Den nedsatta arbetsgivaravgiften för personer under 26 år föreslås ska tas bort i två steg. Den särskilda löneskatten ska enligt förslagen delvis återinföras för personer som har fyllt 65, samtidigt som skatten på pensioner i viss mån ska sänkas.

En begränsning av uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt väntas också, samtidigt som vissa miljöskatter och punktskatter föreslås höjas. Avdragsrätten för privat pensionssparande föreslås samtidigt begränsas, något som även den förra regeringen ville göra.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.