Rejäl optimism hos globala förvaltare

I Bank of Americas månatliga förvaltarundersökning framgår det att optimismen kring den globala tillväxten bland förvaltarna är på den högsta nivån sedan januari 2022.
Rejäl optimism hos globala förvaltare - Financial Markets Wall Street Bull
Foto: AP Photo/Mark Lennihan

För första gången sedan december 2021 tror investerare på att den globala tillväxten kommer accelerera och 78 procent menar att en recession är osannolik.

Andelen förvaltare som tror på ett så kallat ”no landing”-scenario uppgår till 36 procent (upp från 7 procent i januari). 54 procent tror på en mjuklandning och endast 7 procent tror på en hårdlandning för ekonomin. I oktober 2023 trodde 30 procent på en hårdlandning.

76 procent av förvaltarna förväntar sig två eller fler räntesänkningar från den amerikanska centralbanken under 2024. Däremot har investerare blivit mindre optimistiska gällande inflationen och obligationsräntor där förväntningarna på sjunkande marknadsräntor gått från 62 procent i december till 38 procent nu.

Den största marknadsrisken för tillfället uppges vara inflationen följt av geopolitik.

Gällande allokering har man sett en rekordstor allokering mot råvarusektorn och aktieallokeringen är på 27-månadershögsta. Det har varit en stor rotation bort från kassa, tillväxtmarknader och dagligvaror till råvaror, energi, industri samt mot Europa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder