Rejält utför även i USA

Kurserna på USA-börserna föll i en baisseartad tendens under tisdagen. Utvecklingen var den svagaste sedan 2001. Det kraftiga börsfallet i Kina eldade på en oro över tillväxten.

Dow Jones index stängde ned 3,3 procent till 12.216. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 3,5 procent till 1.399 medan Nasdaq Composite index sjönk med 3,9 procent till 2.408.

Räntan på den tioåriga obligationen backade 12 punkter till 4,51 procent samtidigt som trettioårsräntan föll 10 punkter till 4,63 procent. Omsättningen på NYSE uppgick till 4.466 miljoner aktier och på Nasdaq till 3.149 miljoner aktier.

“Svagheten kommer från en överspillning från den kinesiska nedgången och den geopolitiska oron”, sade Peter Cardillo, chefsekonom på Avalon Partners, till MarketWatch.

Ett brant fall i natt på den kinesiska marknaden spädde på oroligheterna. I Shanghai backade indexet nästan 9 procent efter att vinsthemtagningar fått rejält fotfäste i spåren av oro för ytterligare uppstramningar i landets makropolicy. Även i Europa var indexnedgångarna omfattande.

Orderingången över varaktiga varor minskade 7,8 procent under januari. Det var en större minskning än vad marknaden räknat med och statistiken spädde på oron för tillväxten ytterligare. Försäljningen av befintliga hus under januari inkom något över förväntningarna.

Oljepriset föll tillbaka något under tisdagen efter att ha stigit under den senate tiden. Marknaden var fortsatt orolig över Irans kärnvapenprogram. I Afghanistan rapporterades det om att självmordsbombningar varit nära att döda USA:s vice president Dick Cheney som var på besök. Den amerikanska referensoljan, WTI, med leverans i april var vid stängningen ned till 60,71 dollar per fat. Oljebolagen föll delvis med anledning av det sjunkande oljepriset. ConocoPhillips backade 4,3 procent till 65,05 dollar och Exxon Mobil föll 4,7 procent till 71,83 dollar.

I råvarusektorn gick även gruvbolagen knackigt i spåren på nyheten om att den sydafrikanska regeringen planerar att införa en extra skatt för gruvbolagen, så kallad 'windfall'-skatt. BHP Billiton sjönk 7,0 procent till 43,46 dollar.

Xerox vinstvarnade för det första kvartalet 2007 beroende på omstruktureringskostnader. Bolaget sänkte vinstprognosen från 21-23 cents/aktie till en vinst innebärande 18-20 cents/aktie. Helårsprognosen lämnades dock oförändrad. Aktien backade 3,8 procent till 17,23 dollar.

Den ryska Nasdaqnoterade TV-kanalen CTC Media, där svenska MTG äger knappt 40 procent, inkom med en bra rapport för det fjärde kvartalet. Rapporten var dock i linje med vad bolaget guidat för vid den förra rapporten. Resultatet per aktie blev 26 cent under kvartalet, jämfört med 22 cent per aktie för motsvarande period förra året. Aktien föll initialt men återhämtade sig och stängde upp 0,1 procent till 20,38 dollar. Mediabolaget CBS föll samtidigt med 3,7 procent till 30,24 dollar efter sin rapport.

Andra bolag som rapporterat är Brocade och RadioShack. Aktierna steg 5,1 respektive 11,9 procent till 9,13 och 25,13 dollar på rapporterna. Wal-Mart har kommit överens med ägarna till Trust-Mart om förvärv av 35 procent av bolaget. Wal-Mart betalar närmare en miljard dollar för innehavet. Aktien föll 3,6 procent till 48,20 dollar.

Ingersoll-Rand sålde sin division för väganläggningsmaskiner till Volvo för 9,2 miljarder kronor. Aktien backade 5,2 procent till 42,77 dollar.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.