Rekordhöga skulder hos Kronofogden

Skulderna som hamnat hos Kronofogden ligger på rekordnivåer. Det rapporterar SVT.
Rekordhöga skulder hos Kronofogden - kronofogden-900
Foto: TT

Under det första halvåret ökade skulderna med 35 procent till 14,6 miljarder kronor. Störst ökning av skuldbelopp återfinns i ålderskategorin 35-44 år. Totalt fick myndigheten in 609 000 krav under årets sex första månader. Det innebär en ökning med 12 procent mot i fjol.

Antalet personer som hamnat hos Kronofogden var upp mer modesta 6 procent. Ökningstakten är som högst bland äldre, över 65 år. I den kategorin var ökningen 18 procent.

”Det är egentligen inte så förvånande med det ekonomiska läget vi har. Vi är den tredje mest belånade befolkningen i EU, efter Luxemburg och Danmark. I tuffa tider finns det en risk att man inte klarar av att betala”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Vuleta pekar på att det är främst blancolån, alltså lån utan säkerhet, som gör att människor hamnar hos Kronofogden. Ungefär hälften av skulderna är under 3 000 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.