Rekordmånga nya abonnenter till Netcom

Teleoperatören Netcom överraskar med en stark abonnenttillströmning i det svenska mobilnätet under det tredje kvartalet. Antalet kunder uppgår nu till 1,95 miljoner vilket ger en ökning på närmare 140 000 kunder under den senaste tre månadersperioden.

Det var mer än dubbelt så många som finansanalytikerna som följer Netcom hade räknat med och fler än under tidigare kvartal.

”Vi vet inte riktigt varför det gick så bra. Möjligen ser vi att skolungdomar köpte nya telefoner i samband med skolstarten. Jag tror att vi kan ha tagit marknadsandelar. Generellt tror jag dock att marknaden fortsatt att växa starkt som helhet”, säger Netcoms VD Lars-Johan Jarnheimer på en journalist- och analytikerträff med anledning av rapporten.

Lars-Johan Jarnheimer räknar med att Comviq nu har en marknadsandel på 40 procent. Jarnheimer ser heller inte att efterfrågan skulle mattas av.

”Sverige ligger ett år efter Finland. Sverige har en mobilpenetration på drygt 65 procent och Finland ligger över 70 procent. Så vi kan växa ett tag till.”

Eftersom det är dyrt att förvärva nya mobilkunder blev effekten att Netcoms rörelseresultat under det tredje kvartalet blev lägre än vad som annars skulle ha varit fallet. För Tele2s svenska mobilverksamhet hamnade rörelseresultatet under det tredje kvartalet på drygt 500 Mkr, något lägre än för motsvarande period förra året. Det är dock inte något som oroar Netcoms VD.

Strategin att ”bygga kundbas med priset som argument” och driva den med ”låga kostnader” ligger inte bara fast utan ska som en effekt av samgåendet med SEC sprids över hela Europa. Noterbart är att de svenska mobilkunderna ringde för lika mycket pengar som tidigare. ARPUN, måttet på intäkter per kund exklusive kontantkortskunder, ligger fortfarande på 430 kronor i månaden.

När det gäller WAP och GPRS, som erbjuder kontinuerlig uppkoppling men till lägre överföringshastigheter än de kommande 3G-näten, är Lars-Johan Jarnheimer däremot inte lika optimistisk.

”WAP är inget att skriva hem om, kunderna klickar in mycket under de första två veckorna och sedan bara några gånger i månaden. GPRS tar fart först mot slutet av andra kvartalet 2001 så räkna med volymer först under slutet av nästa år. Så här är det alltid, marknaden kommer igång ett år efter det att tillverkarna sagt det.”

Marknaden för SMS-meddelanden växer däremot. I år kommer SMS-meddelanden att stå för uppemot sju procent av Comviqs omsättning. Nytt är att även vuxna börjar skicka SMS-meddelanden, eller som Jarnheimer uttrycker det – föräldrar börjar svara när barnen SMS:ar.

Lars-Johan Jarnheimer tror att Netcom kommer att få en av de fyra svenska UMTS-licenserna. Han räknar med att spendera ”mer” än Telias 7-11 miljarder kronor. I Norge räknar han med att investera ungefär hälften av det beloppet och i Finland, där investeringen görs tillsammans med partners, några enstaka miljarder kronor. Det ska ske utan en nyemission.

”Vi har bra banklån så det finns inte någon anledning att gå externt i det här skedet”, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Frågan är förstås vad aktieägarna tycker om Netcoms kommande kapitalbehov. Efter samgåendet med SEC, som växer kraftigt och nu har fem miljoner kunder inom fast telefoni i Europa, kommer Netcoms nyckeltal att försämras kraftigt. Under det tredje kvartalet i år hamnade förlusten för det sammanslagna bolaget Nya Netcom på 954 Mkr. För årets första nio månader uppgick förlusten i nya Netcom till 1,9 miljarder kronor. Netcom konsoliderar SEC formellt först under det fjärde kvartalet. I det nya bolaget hamnar eget kapital på 7 miljarder kronor, vilket ger en soliditet på cirka 50 procent.

Hittills har Netcoms aktieägare varit måttligt roade över att få se vinsterna från den lönsamma svenska mobilverksamheten plöjas ner i fast telefoni ute i Europa. Lars-Johan Jarnheimer säger sig dock vara säker på att SEC kommer att bli en bra affär för Netcoms aktieägare.

”SEC och Netcom finns tillsammans på 20 marknader. Precis som tidigare vill vi se ett positivt rörelseresultat tre år efter start på varje marknad. Jag är övertygad om att vi kommer att se betydande operativa och marknadsföringsmässiga synergier mellan SEC och Netcom”, säger Lars- Johan Jarnheimer som räknar med att aktiemarknaden snart kommer att omvärdera samgåendet. Till det som borde locka är SEC:s planer på att etablera MVNO:s, mobila virtuella nätoperatörer, i tre länder innan årsskiftet.

Sedan Netcom la sitt bud på SEC i slutet av juli har Netcoms aktiekurs backat 35 procent. Europolitan, som bara arbetar med mobiltelefoni har under motsvarande period backat 20 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight