Rekyl i oljepriset

Oljepriserna har återhämtat sig något under onsdagens handel, i en rekyl efter att ha pressats ordentligt den senaste tiden.

Under dagen riktas först blickarna mot USA:s officiella veckostatistik över oljelager senare i eftermiddag och i kväll presenterar centralbanken Federal Reserve protokollet från sitt senaste penningpolitiska möte.

Enligt statistik från branschorganisationen API minskade USA-lagren av råolja med 1,4 miljoner fat under förra veckan, lagren av bensin sjönk med 2,1 miljoner fat och lagren av destillerad olja dalade med 0,5 miljoner fat.

Inför eftermiddagens officiella lagerstatistik från USA:s energidepartement väntas råoljelagren ha minskat med 0,9 miljoner fat, lagren av bensin bedöms ha sjunkit med 1,3 miljoner fat och lagren av destillerad olja anses ha tappats på 0,7 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande uppgick till 91,3 procent, jämfört med 91,6 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Oljeutbudet i Libyen ser nu gradvis ut att stiga efter att oljehamnar har öppnat. För närvarande uppgår Libyens oljeproduktion till 562.000 fat olja per dag, vilket innebär en ökning med omkring 30.000 fat per dag sedan helgen och mer än dubbelt så mycket jämfört med bottennivåerna under våren.

“Mer tillväxt kan väntas under de kommande veckorna”, skriver Commerzbank i en kommentar.

Företrädare för Libyen uppgav på onsdagen att de återupptar oljeexport från den största terminalen, Es Sider, efter att den legat nere under ett års tid.

“Den återvändande produktionen från Libyen översvämmar marknaden som redan är rikligt försedd med olja. Det innebär därmed växande press på de andra OPEC-producenterna att dra ned på sitt utbud för att överutbudet inte blir för stort och att oljepriserna inte faller ytterligare”, kommenterar Commerzbank.

OPEC uppges dock inte vara alltför oroade för priset just nu och man ser nedgången mer som en priskorrigering till en nivå som fortsatt är rimlig för producenterna, då man räknar med stigande efterfrågan som drar upp priserna under hösten.

En OPEC-källa har sagt att Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten kan komma överens om att dra ned på produktionen för att lämna utrymme för Libyen att öka produktionen eller för att ge stöd till priset.

“Vi tror att det kan hända om oljepriset faller betydligt under 100-dollarsnivån”, skriver Commerzbank.

DNB Bank har i dag reviderat upp sina långsiktiga oljeprisprognoser med anledning av lägre investeringar i oljeindustrin. Banken är dock fortsatt negativ till prisutvecklingen under de kommande tre åren.

Internationella oljebolag förväntas minska sina globala oljeinvesteringar med cirka 1 procent under 2014, efter att ha genomfört årliga ökningar av investeringarna med cirka 8 procent per år tidigare under 2000-talet.

“Vi anser därför att det är motiverat att öka vår Brentoljeprisprognos för 2018-2020 med några dollar men vi kvarstår vid vår negativa syn för 2015-2017 då de sänkta investeringarna kommer att göra lite för att undvika överutbudet på marknaden som vi räknar med under de kommande 3-4 åren”, skriver DNB Bank.

Angående efterfrågan på olja förväntas en tillväxt på 1,0-1,2 procent per år under kommande 3-4 år, vilket bedöms innebära att marknaden kommer att vara väldigt välförsedd om det inte sker ytterligare oplanerade bortfall i utbudet. Saudiarabien bedöms behöva minska sin produktion för att balansera marknaden och det leder till högre ledig kapacitet och därigenom lägre priser på kort sikt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight