Rekyl på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på tisdagen i en rekyl efter att OMXS30 stängt 1,4 procent ned på måndagen.

H&M steg till toppen av storbolagsindexet OMXS30 efter en positiv rekommendationsförändring medan Essity sänktes och gick andra vägen mot botten av listan.

Storbolagsindexet OMXS30 handlades upp med 0,5 procent efter drygt 45 minuters handel på tisdagen. Även i övriga Europa var indexen i regel högre. Frankfurtbörsens DAX30 var 0,7 procent upp och Parisbörsens CAC40 stod 0,1 procent högre. Londonbörsens FTSE 100 noterades dock 0,3 procent lägre.

Nya varsel om amerikanska tullar mot flera europeiska länder som en hämndåtgärd mot bland annat Frankrike för så kallad digitalskatt som påförs företrädelsevis amerikanska nätjättar, i tillägg till ytterligare försurning i de amerikanskkinesiska förhandlingarna, dämpade måndagens rekyl.

Så kan Trumps nya tullar slå mot svensk stålexportUSA återinför med omedelbar verkan tullar på stål och aluminium från Brasilien och Argentina, klargör president Donald Trump. Den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret ser risk för ökad konkurrens som kan hota svensk export till den viktiga europeiska marknaden. 

Flera rekommendationsförändringar satte färg på utvecklingen i Stockholm, där SEB:s höjda rekommendation för H&M till köp från behåll och riktkursförändringen till 225 från 180 kronor bidrog till kursökning på 2,5 procent till tätposition i storbolagsindex och kursen 186:84 kronor.

SEB ser köpläge i klädjätten – här är morgonens nya rekarEn klädjätte och ett smyckesbolag får köprekommendationer på tisdagsmorgonen. 

I tätgrupperingen fanns också Getinge, 1,9 procent upp, och Hexagon, 1,4 procent upp.

JP Morgan har sänkt sin rekommendation för Essity till neutral från övervikt. Riktkursen sänktes till 330 från 345 kronor. Essitys aktie handlades ned med 0,3 procent till 295:40 kronor och bara SEB och SSAB var mer nedsålda på -0,4 procent respektive -0,9 procent. Således kunde ingen tydlig sektormässig fördelning noteras i storbolagsindex.

Carnegies återupptagande av Sinch för bevakningen ledde till kursökning med 7,3 procent. Analyshuset rekommenderar köp och sätter riktkurs 305 kronor. Aktien handlades kring 247:50 kronor.

DNB Markets upptar bevakning av SBB med rekommendation sälj och riktkurs 17 kronor för B-aktien. SBB har dykt upp som en aktiv kraft i fastighetssektorn, men trots en låg operationell risk har bolaget en ”betydande finansiell risk”, anser DNB. Aktien tyngdes med 3,4 procent till 22:85 kronor.

DNB: Hög finansiell risk i fastghetsbolagetSBB har dykt upp som en aktiv kraft i fastighetssektorn, men trots en låg operationell risk har bolaget en betydande finansiell risk. Så summerar DNB läget i SBB.  

Gaming Innovation Group fortsatte upp (4,1 procent) för andra dagen i följd. Några noterbara nyheter fanns dock inte i flödet. Även Bioarctic fortsatte upp (4,8 procent).

Catena Media backade 3,5 procent. Det är den femte dagen i rad med fallande kurs för kundanskaffningsbolaget som nu befinner sig på den lägsta kursnivån sedan noteringen i februari 2016.

Noterbara bolagsnyheter inkluderade att gruvbolaget Semafo inte räknar med att kunna återuppta driften vid Boungou-gruvan i år. Gruvan stängdes efter en terrorattack mot en busskonvoj där 39 anställda mördades i början av november. Aktien backade 6,2 procent.

Savo Solar steg 24 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring med Uniper, vilket kommunicerades under morgonen.

Medicinteknikbolaget Elekta meddelat ett samarbete med amerikanska Viewray inom MR-styrd strålterapi. Enligt avtalet kommer Elekta även att göra en investering i Viewray om motsvarande cirka 9,9 procent av bolagets aktier via en nyemission. Aktien steg 0,6 procent.

Elekta inleder samarbete med ViewrayMedicinteknikbolaget Elekta inleder ett samarbete med amerikanska Viewray inom MR-styrd strålterapi. 

Instalco köper elbolaget Elovent som förutom el även har specialiserat sig på området tele, data och larm. Bolaget har 25 anställda och omsatte under verksamhetsåret 2018/2019 39 miljoner kronor. Aktien var upp 2 procent.

Teknikbolaget Bimobjects vd Carl Silbersky har köpt 1 miljon aktier av Procedural Labs, som är helägt av Bimobjects grundare Stefan Larsson, framgår av ett pressmeddelande. Köpet gjordes till 8:50 kronor per aktie och köpeskillingen uppgår därmed till 8,5 miljoner kronor. Aktien stängde på måndagen på 7:70 kronor och steg 11,4 procent till 8:58 på tisdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.