Riksbanken förespråkar Swestr som referensränta i finansiella kontrakt

Riksbankens transaktionsbaserade referensränta Swestr kan med start den 2 september användas i finansiella kontrakt. Testperioden för Swestr är därmed avslutad. Det framgår av ett pressmeddelande.
Riksbanken
Foto: Hasse Holmberg / TT

På torsdag den 2 september klockan 11:00 hålls en digital pressträff med vice Riksbankschef Martin Flodén om varför Riksbanken förespråkar användandet av Swestr.

Riksbanken kommer samtidigt att publicera den första officiella noteringen för den transaktionsbaserade referensräntan Swestr. Det innebär att finansiella marknader nu kan börja använda Swestr som referensränta i finansiella kontrakt. Swestr bygger helt på inrapporterade transaktionsdata och avser den kortaste löptiden, over-night, i svenska kronor och publiceras på riksbank.se.

Riksbanken anser att marknadsaktörer i närtid bör övergå till att referera till Swestr i svenska kronor istället för den befintliga referensräntan Stibor T/N som har snarlik löptid. Riksbanken kommer framöver även att tillhandahålla genomsnittsräntor och ett index baserade på Swestr.