Riksbanken: Inflationen extra svårbegriplig

Inflationen har de senaste åren varit ovanligt svår att förutse och såväl Riksbanken som andra prognosmakare har vid flera tillfällen överskattat den, enligt en studie av Riksbanken som idag publiceras som en ekonomisk kommentar på hemsidan.

“Riksbankens prognoser för inflationen på kort sikt har dock varit ungefär lika träffsäkra som andra prognosmakares, trots att Riksbanken i flera fall har haft mindre information till hands. En genomgång av statistiken visar att det rör sig om en bred nedgång i inflationen under de senaste åren. Flera utfall har också varit extrema sett ur ett historiskt perspektiv”, skriver Riksbanken.

Kommentaren går igenom träffsäkerheten för Riksbankens inflationsprognoser på kortare sikt, det vill säga en till tre månader framåt.

“Riksbankens prognoser har vid flera tillfällen träffat fel under den perioden. Prognosfelen har också varit oväntat stora, trots att Riksbanken har använt samma prognosmetoder som tidigare. Även andra prognosmakare har fått liknande prognosfel”, skriver Mårten Löf, som är verksam vid Riksbankens avdelning för penningpolitik.

Enligt en mätning ligger Riksbanken på 12:e plats av sammanlagt 17 prognosmakare i pricksäkerheten på KPIF-inflationen mellan januari 2103 och mars 2015. Antalet prognostillfällen varierar dock mellan aktörerna, och “man skall komma ihåg att Riksbankens prognoser i flera fall har haft en längre prognoshorisont än andras”, skriver Riksbanken.

I en andra utvärdering av aktörernas prognosförmåga, men med prognoser med en månads horisont för Riksbanken, hamnar Riksbanken på 8:e plats. Riksbanken konstaterar att man i båda mätningarna i genomsnitt har prognostiserat ett något för högt utfall i inflationen än vad som utfallen sedermera visade.

“En genomgång av några tillfällen med speciellt stora prognosfel visar att utfallen har varit låga för flera undergrupper i KPI. Det rör sig alltså om en bred nedgång i inflationen. Flera utfall har varit de lägsta som uppmätts sedan 1995 och det är svårt att tro att standardmässiga modeller skulle kunna fånga upp så stora avvikelser från normala mönster”, sammanfattar Riksbanken.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF