Riksbanken: Ingen risk för den finansiella stabiliteten i Sverige

Riksbanken ser ingen risk för den finansiella stabiliteten i Sverige från de pågående bankproblemen i USA. Det beskedet gav ordförande Erik Thedéen i samband med att hela direktionen utfrågades i finansutskottet kring penningpolitiken.
Riksbankschef Erik Thedéen
Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Thedéen påpekade att de svenska bankerna dras med hårdare regelkrav än de amerikanska som hamnat i problem.

”De direkta exponeringarna gentemot dessa aktörer är även begränsade hos de svenska bankerna”, sade Thedéen.

”Samtidigt är det inte ovanligt att turbulens på de utländska kapitalmarknaderna smittar av sig på Sverige. Vi bevakar därför situationen noggrant och har som alltid beredskap att vidta åtgärder om den snabbt skulle förändras”, fortsatte Thedéen.

Under förhöret tog Thedéen också upp vikten av att kunna använda kontanter. Användningen av dessa ökade i samband med den ryska invasionen av Ukraina.

”Det är uppenbart att efterfrågan på kontanter ökar i kristider, men det är viktigt att komma ihåg att om det ska det gå att använda kontanter vid kris behöver de också kunna användas i normala tider. Vi anser att det alltid måste gå att minst köpa samhällsviktiga varor och tjänster med kontanter”, sade Thedéen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco