Riksbanken kan behöva höja räntan mer än planerat enligt Jansson

Vice riksbankschefen Per Jansson bedömer att det kan bli aktuellt med fler räntehöjningar än planerat givet att inflationsdatan har utvecklats i ”fel riktning” efter det senaste penningpolitiska mötet. Det uppgav han under ett lunchseminarium med Öhman Fonder, skriver Bloomberg News.
Riksbankens Per Jansson
Vice riksbankschef Per Jansson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Samtidigt anser Jansson att Riksbanken bör agera försiktigt och vill även se att företagen bidrar till att kyla ned inflationen. Det genom att vara försiktiga med prishöjningar.

”Tillverknings- och detaljhandelssektorns syn på lönsamheten är klart mer optimistisk än det historiska genomsnittet, vilket väcker frågan om hur stora prishöjningar som verkligen är nödvändiga”, sade Jansson.

Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste, som var moderator vid seminariet, anser att Janssons kommentarer var ovanligt mjuka. Detta eftersom han under året enligt flera analytiker gått från en ränteduva till att bli en av de mer hökaktiga inom direktionen, enligt de flesta analytikers bedömning.

”Jag är förvånad över ett så pass mjukt och duvaktigt tonläge från Per Jansson. Min uppfattning är att det skulle vara klokare för Riksbanken med en mer restriktiv och åtstramande penningpolitik i närtid, snarare än att framöver riskera fortsätta överraskas av hög inflation och kraftigare räntehöjningar längre fram”, säger Lars Kristian Feste.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets