”Riksbanken kommer göra vad som krävs för att nå inflationsmålet”

Riksbanken kommer att göra vad som krävs för att nå inflationsmålet. Det är budskapet som vice riksbankschefen Anna Breman kablar ut i samband med ett panelsamtal till 30-årsminnet sedan 1990-talskrisen eskalerade.
”Riksbanken kommer göra vad som krävs för att nå inflationsmålet” - anna-breman-900
Anna Breman, vice riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det var i efterdyningarna av den krisen som bland annat inflationsmålet på 2 procent fastställdes. Idag ligger inflationen på 8 procent, vilket är ”smärtsamt för både hushåll och företag”, sade Breman.

Samtidigt tror hon att Riksbanken kommer att klara av uppgiften med att få ned inflationen till målet.

”Jag är trygg med att vi på Riksbanken kommer att göra det som krävs för att nå inflationsmålet. Tack vare reformerna på 1990-talet är det lättare än det var för trettio år sedan att hantera hög inflation. Idag har vi ett bättre mandat och ett grundlagsskyddat oberoende som ger handlingsfrihet att agera kraftfull för att nå målet. Inflationsförväntningarna är också bättre förankrade nu än de var då, vi har goda offentliga finanser och en bättre fungerande lönebildning. Detta får dock inte leda till att vi underskattar de utmaningar som vi står inför”, sade Breman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.