Riksbankens räntekapning sätter press på grannlandet

Den oväntat stora sänkningen av reporäntan som Riksbanken presenterade i torsdags kan tvinga Norges centralbank att agera på liknande vis, rapporterar Bloomberg.

Den 3 juli meddelade Riksbanken att reporäntan sänks med 50 punkter till rekordlåga 0,25 procent.

Norska storbanken DNB tror nu att svenska beslutet får ringar på vattnet i Norge.

– Det ökar pressen på Norges Bank att vara mer aggressiv i sin penningpolitik genom att antingen sänka styrräntan eller behålla den på en låg nivå under en längre tid, säger DNB-analytikern Kjersti Haugland i en intervju med Bloomberg den 4 juli.

Vid senaste räntemötet den 19 juni valde Norges Bank att behålla styrräntan på 1,5 procent och samtidigt skjuta fram en eventuell höjning av densamma till slutet av 2015.

Samtidigt gavs signaler om en eventuell räntesänkning framöver, i syfte att balansera tillväxten och begränsa den norska kronans styrka.

Den norska kronan har däremot haft den näst sämsta utvecklingen i år av de 10 valutor som Bloomberg följer. Endast den svenska kronan har utvecklats sämre 2014. Detta kan tala mot en räntesänkning.

– Med tanke på hur svag den norska kronkursen är nu ser vi inte risken för en räntesänkning från Norges Bank, säger Nordeas analytiker Joachim Bernhardsen till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.